3 felnőttkori viselkedésminta, amiben visszaköszön a valamikori szeretetmegvonás

„Ha jó leszel akkor…szeretlek.”
  Kultúrspecifikus mondat ez nálunk. A szabad gyermeki kifejezésmód elfojtása, a konzervatív magyar családi ’értékek’ tartópillére. Szülők ezrei szeretetmegvonással idomítanak arra, hogyan feleljünk meg az elvárásoknak, akkor is ha fáj, akkor is ha  gyermekként magunkon kell „erőszakot vennünk”. A ’jó kisfiúknak’, és a ’jó kislányoknak’ megvannak a jellemző vonásaik, a gyermeknek pedig ezeket a vonásokat birtokolni kell!  Bármi áron! Mennyibe fáj ez később nekünk?  

Három viselkedésiminta, amikben vissza köszön, e konzervatív  ’nevelési’ (idomítási) módszer:
  1. Léterejön a folyton jelen lévő belső kritikus bennünk. Pl a „Nem tudom megtenni..” „Nem nekem való…” és hasonló  kezdetű mondatokat követő  „Túl kövér…túl sovány, esetleg túl hülye vagyok ehhez,  mondatrészek. Belső kritikusunk  rendszeresen előhúzza,  a valamikori,  mára már  idejét múlt véleményt.  
  2. Kincseink kizárása, elfojtása. Grafológiai személyiségképek készítésekor, pl a „miben vagy tehetséges” az adottságok taglalása során, kapott válasz mondatok,  „igen gyerekkén sokat énekeltem”, „állandóan rajzoltam”, „színházat játszottam” „táncoltam”, ”szerettem a középpontban lenni”. De a szüleim ezt elutasították, kinevettek stb… A  család megnyirbálta veleszületett kondíciókat. Ezért aztán sokunk, eltemette veleszületett kincseit.
  3. Fel nem tett kérdések.  Szüleink viselkedését - bármit is tesznek - cenzúrázatlan tényként kezeljük. A szülő bármit mond, a gyermek számára az megdönthetetlen igazság. Amikor a család mindezt kiegészíti, a saját hiedelemrendszerével „ a művészetből nem lehet megélni”, vagy pl az anyák által lekezelt, a gyermek által sütött első sütemények, a gyermek egy teljes életre elfojtja magában azt a részt, ami ehhez társul, ami alapvetően a sajátja. Nem kérdez, nem érdeklődik, mindent elfogad.  Hiszen kérdezni, egyéninek lenni fájdalmasan megalázó. 
Évtizedek múlhatnak el, hogy benne maradunk a valamikori,  család által generált helyzetben. Megvalósítjuk szüleink álmát, így vagy úgy lemásoljuk az életüket. Sokan 35-45 éves kor körül teszik fel komolyan a kérdést, miért... (vagy csak a szüleik halála után). Miért élek így? Mi az, ami nem a sajátom  ebből az egészből. És mi a sajátom? 
Amikor ezekhez a kérdésekhez erős változtatási igény társul, képessé válunk az addigi életünk átértékelésére, a magunkká válásra. 

Szeretettel : Ilda