SPIRITUÁLISNAK LENNI


Sokak szerint az a spirituális ember, akit a család, a tanintézmények, a hiteles tanítók helyett,  az ’Univerzum’, vagy az ’Élet’ tanított, vagy ahol az ’Isten a tanár’. Internetes platforokon nyomuló, 'Fennkölt-lelkekről’ van szó, akik jó esetben elolvastak pár ezoterikus könyvet, esetleg túl vannak egy gyorstalpaló megvilágosító tanfolyamon. 
Ha kérdezel tőlük, nem kapsz saját tapasztalaton nyugvó választ, helyette, ködös válaszokat, és ezt rutinszerűen. Vannak akik azzal múlatják az időt,  hogy ősi 5000-6000 éves  tradicionális rendszereket próbálnak meg a saját nyelvezetükre lefordítani, kihagyva abból mindent amit soha nem tanultak meg, soha nem gyakoroltak.  Figyelmen kívül hagyva amit nem értenek.
A legigazabbak, legkedvesebbek, a legszeretetreméltóbbak, akiket pár jól irányzott lényegre törő kérdő mondat, pár másodperc alatt kibillent a magasztos szerepükből. Aki előbb még a Mágus, a Táltos, a Sámán, a Fénylény, a Papnő, a Boszorkány, esetleg a Jótündérkeresztanya (stb) szerepében tetszelgett,  átmenet nélkül egy anyázó személyeskedő, sokszor antiszemita hangvételbe csap át. 
Emberek, akikkel ha módodban áll pár igaz szót váltani,  panaszkodnak ,  sorsukért másokat hibáztatnak. Rakják rád a negatív energiát, miközben energiákról, vonzásokról, jóságról papolnak. Elfojtott elnyomott érzelmek, düh, bánat, keserűség nagyon sok esetben okoskodás mögé rejtett lelkiismeret furdalás, a fájdalom álcázásaként, kapaszkodónak használt mondatok. 
Amióta ember él…
A  spirituális érzület/gondolkodás, annyi idős ahány éve ember él a földön. Kultúránként eltérő szokások mellet, hasonló tartalommal. A külcsíny lehet más, de a belbecs csaknem azonos. A  jóga filozófiai rendszere, a Krisna tudat, a Kabbala, a Tao, a Buddhizmus, a Keresztény misztika, a Szúfi út,  alapjaikban hasonlóak. Mindegyikük több évezredre visszavezethető tanítványi láncolatot, tud magáénak.
A valós spirituális úton haladó gyakorlók, nem titkolják el tanulmányaikat, nem beszélnek rébuszokban, tudják lehetőségeiket, ismerik határaikat. Egy céljuk van mélyíteni a tudásukat, ismeretek tanulás és megtapasztalás útján. 
Valami helyett..
Több gondolkodó (Feldmár, Popper, Müller) mondta/mondja, napjaink embere többségében a családi, személyes  gondjait temeti a spiritualitás látszatába. Emberek, akik nem akarnak szembe nézni  azokkal a tulajdonságokkal, érzésekkel  amiket nem tudnak elfogadni magukban vagy családjukban. Egyszerűbb más életében kutakodni, tanácsokkal ellátni, a megmentő képében tetszelegni. A spirituális pótléka lett valaminek, helyettesíti a meg nem beszélt ki nem mondott sérelmeket, fájó anya gyermek kapcsolatokat, testvéri viszonyokat, elrontott életközösségeket, magányt.
Mit nem pótol?
  • A valós megbocsátást (akkor is ha elszenvedői voltunk a helyzetnek).
  • A lelkiismeretet.
  • Gyermekeink általunk  elrontott, meg nem értett életét.
  • Felelőségünket szeretteink irányában.
  • Félrelépéseinket.
  • Sikertelen párkapcsolatainkat.
  • Igaz emberség gyakorlását.
  • Önzőséget.
  • Kapzsiságot.
  • Magányt.
Érdemes keresni a hiteles, nem ködösítő hétköznapi emberek társaságát.  Mit lehet azt tudni…. lehet hogy a  piacon, a kis cekkert cipelő idős nénikétől  pár mondat után többet tanulhatunk,  mint a rózsaszín ködfelhőbe burkolódzó fennhéjázó magamutogató okoskodó embertársunktól.

Szeretettel: Ilda