Testünk mint a négy alapvető elem keveréke. Preventív vizualizációs gyakorlat , az elemekkel.

A testünk a négy alapvető elem  keveréke. Föld, víz, tűz, levegő. Ezek az  elemek szerevezetünkben, szervenként, szervrendszerenként további részre bonthatók: "a föld elem húsz szilárd földi összetevőre bomlik, a víz elem tizenkét részre, a tűz elem négy, a levegő elem hat jelensége figyelhető meg testünkben."

Magasabb  rendű elemösszetételek:

Az ötödik elem a tér, lehet külső  vagy belső. A tér-elem ehetővé teszi pl a mozgást. Érzékelése a testben és a testen kívül is lehetséges.

A tudat mint hatodik világalkotó elem, magában hordozza,  a jelen,  a múlt , jövőidő  három aspektusát a keletkezést, fennmaradást és a pusztulást.

"Meditáció gyakorlása során átléphetjük az idő aspektusait a tűz, víz, levegő, föld elem alaptulajdonságait, elérve az egység állapotát, majd megvalósítva az ellobbanást.  A megvalósításhoz szükséges a négy elem szemlélése a test saját fizikai valóságunk vizsgálódás általi belátás, amely szerint a környező világunk ugyanazon anyagokból épül fel, sőt tulajdonságait, jellemzőit is hordozza."

Ami szilárd, kemény a föld elem alapja (minden, ami  tömör): gerincoszlop, csontok, a fogak, köröm, továbbá a végbélnyílás, a vastagbél, prosztata, a vér- és a sejtfelépítés.

A víz elem alapja, mindennek ami folyékony: medence szervei, ivarszervek, vese, hólyag, az összes testfolyadék  (pl vér, nyirok, emésztőnedvek, sperma).

A tűz elemhez rendelt: derék, hasüreg, emésztőrendszer, gyomor, máj, lép, epehólyag,  vegetatív idegrendszer.

A mozgás alapja a levegő, elem: szív, a gerinc, nyak és derék közötti része, mellkas és melléküreg, a tüdő alsó tájéka, a vér és vérkeringési rendszer, a bőr. (A teljesség igénye nélkül.) 

Kontemplatív szemlélődő gyakorlati módszer: A felvett meditációs ülést követő elcsendesedés után. 

Figyelmünket irányítsuk testünkre. Szemléljük egyenként a föld, víz, tűz, levegő elemnek megfelelő szervben, annak alapját képező elemet. Mely tulajdonsággal rendelkezik egy egy elem, hogyan hat ez az adott szervre. Hogyan támogatja azt. Van-e fizikai érzetünk a szervvel kapcsolatban? Mi ez? Működésével mit üzen a szervünk?  Gondolati síkon segíthetünk szerveinknek a nekik megfelelő elem szerinti működésében. 

Pl: van egy csonttörésünk. A kontempláció során,  gondolatban összeszedni mit jelent az hogy szilárd. Hogyan kapcsolódik ez a föld elemhez.  Mi a feladata a szilárd föld elemnek a csontban. Hogy segíti, támogatja azt. Mi az, ami most hiányzik. A hiányzó tulajdonságok gondolati síkon történő beépítése a fájó területre. (Egyfajta öngyógyítás ez, nagyban elősegíti az orvosi kezelés hatékonyságát.) 

Amennyiben nincs különösebb problémánk, illetve megtörtént a ’vizuális kommunikáció’ a szervekkel, tovább haladva a gyakorlat útján, (Kezdetben gyakorlatonként egy egy szerv,  vagy szerv rendszer.)  a test teljes átjárását követően, az elemek  testünkben egymást segítő harmóniájára fókuszálhatnuk. Összehangolva ezzel a test működését.  

A felvázolt  gyakorlat vezető nélkül is alkalmazható! Nagyban elősegíti a szervezetünk jelzéseinek időbeni érzékelését, erre pedig napjaink igencsak stresszes világában nagy szükségünk van. Ami fontos, orvosi, szakorvosi vizsgálatot nem pótol. Bárminemű probléma esetén az orvosi kezelést hathatósan tudjunk vele segíteni. 

Sikeres gyakorlást kívánok

Szeretetel: Ilda 


Idézetek: https://terebess.hu/keletkultinfo/buddhista_meditacio_jegyzet.pdf