Önmagunkról szólva: mely tulajdonságok jelelmzik, az alacsony önbecsüléssel rendelkező embert. ( Grafológia rendhagyó módon. )


Amiről itt nem olvashatsz, a grafológiai írásjelek milyensége, -  merre döl,  hogyan köt - nem köt,  kohézió - adhézió stb. Nem mellesleg, egy egy lélektani összefüggés  kimondásához, az arra utaló jelekből több tucatnyi is szükséges lehet, ennek felsorolása, meglehetősen unalmas azoknak, akik nem tudnak viszonyítani akkor ha a pl az olvasható: "apró betűs írtás". Volt időszak amikor a fél ország a munkársak 'g', 'gy' betűit nézte, keresvén  abban a szexuális terhelhetőséget, mivel a grafológus azt írta hogy ezekből látszik. Azt szinte mindenki figyelmen kívül hagyta hogy a cikkben az is ott volt, hogy ezen kívül  még ezek meg ezek a megerősítő jelek. Itt most a grafológia egy vizsgálati területéről lesz szó. A grafológiai gondolkodásról, ami az önismereti utat járók számára jóval többet mondhat, mint az írás dőlése, nyomása. 

Önbecsülés

Hogy mennyire vagyunk sikeresek, nagyban függ az önbecsülésünktől. Ennek alacsony, magas, ill reális volta összetett tapasztalatok eredménye.  Csecsemőkorunktól - a jelen pillanatig,  a születés családból hozott tapasztalatok, a különböző tanintézményekben, munkahelyeken generált helyzetek, sikeres vagy sikertelen irányba terelték fejlődésünket. 

Mely tulajdonságok jelelmzik, az alacsony önbecsüléssel rendelkező embert? 

  • Hátrányt jelent minden olyan helyzetben, amiben valakinek beszélnie kell magáról. Homályos, nem egyértelmű az énreprezentáció. Ha magukról kérdezik őket, kicsit hosszabb szünet után válaszolnak, zavarba jönnek. Amikor másról mondanak véleményt, gyorsan és világosan válaszolnak. Úgy, ahogy az önmagukat magasra értékelő emberek teszik, amikor magukról beszélnek.
  • Nehezebben döntenek, jobban figyelembe veszik a környezetük (rokonok, barátok, munkatársak) javaslatait, különösen ha saját életükkel összefüggő fontos döntésekről van szó.
  • Kevésbé kitartóak, különösen azokban a dolgokban amit maguk határoztak el. Amikor nehézségekkel találják szembe magukat, hajlamosak eltérni eredeti céljuktól. 
  • Azokban a helyzetekben amikor a közösség társadalmi konformizmus diktál, kitartóbbak. 
  • Nehezen szánják rá magukat a változtatásokra. Nehezebben döntenek, és könnyebben válnak szokásaik rabjaivá, ami ezt jelenti hogy erősebb a hajlamuk valaminek a folytatására, mint az elkezdésére. 
  • Kritikára intenzívebben, hosszabban reagálnak, mint magas önbecsülésű társaik. Különösen igaz ez azokra dolgokra amikbe nagy energiát fektettek. 
  • Bár fájdalams számukra a kritika mégis erős bennük a vágy arra hogy tudják az igazságot. „Tudnom kell az igazságot mert nem viselem el a bizonytalanságot." Ez mint egy öngerjesztő folyamat van jelen az életükben. 

Természetesen az alacsony önbecsülésnek vannak előnyei is:

  • Mivel könyebben elfogadják mások tanácsait, jobban képesek az övéktől eltérő nézőpontokat figyelembe venni.
  • Sokan vallásosabbak közülök, rövidebb az Istenhez vezető út számukra, ami megkönnyíti a terheik elfogadását. 
  • Szerényebbek. A szerénység visszafogottá, altruistává tesz. Ők ezért a közösség érdekeit helyezik inkább előtérbe.
Az alacsony önbecsülés következetes önmunkával  reálissá alakítható, ami hosszútávon úgy a magánéletben, mint a munka világában kézzel fogható, maradandó sikereket eredményez. 

Szeretettel: Ilda