Önismereti gyakorlat

...a gyakorlat abban segít, hogy felismerd, hol van teendőd. Egy A/4-es lapra rajzolj két nagy oszlopot: - a bal oldali lesz a „Rendben van, így van” rovat, - a jobb oldali a „Nincs rendben, hiányzik” rovat. Az ide írtak adják a teendőket. 

Vedd az alábbi állításokat sorra, és írd be őket, a két rovat közül valamelyikbe attól függően, hogy  jellemzőnek érezed-e  őket vagy sem. Zárójelben található magyarázat azoknak szól, akik egyedül oldják meg. 

1. Mindig van és mindig volt választási lehetőségem.  (Az önűlló  döntésekre vonatkozik, arra hogy minden helyzetben felismerted az abból adódó korlátot, vagy lehetőséget, és magad elképzelése szerint, nem a környezet elvárásai szerint döntöttél/döntesz.) 

2. Húséges vagyok az életfealadtomhoz….(Légy hűséges a fő feladataidhoz! Légy ebben tudatos! Összpontosíts! Ne aprózd, szórd szét magadat. Tudd beazonosítani a küldetésedet.)

3. Pozitív könyvekkel, dolgokkal, emberekkel veszem körül magam. (Olvass pozitív könyveket, beszélgess pozitív hozzáállású emberekkel. Ez a beidegződött  negatív szemléletmód elhagyásához  elengedhetetlen. Hogy megtanulj,  a megoldásokra koncentrálni, hogy  érzékennyé tudatossá válj.)

4. Ha valami nem megy, vagy valami elromlik amihez közöm van, az az én felelősségem. (Vállald fel. Az önmagunkért  való felelősségvállalást jelenti. Egy-egy sikertelen élethelyzet után meg lehet nézni, mit csinálhatunk másképp. Ha valamit nem tanulok meg, akkor azt újra meg újra megkapom, egészen addig, amíg nem értem meg a nekem szóló  üzenetet.)

5. Alázattal közeledem minden helyzethez, emberhez. (Add fel, hogy te vagy az univerzum központja, gyakorolj alázatot.)

6. Minden  akadályt nehézséget, lehetőségnek látok. (Minden kudarc magában hordozza egy vele azonos értékű siker csíráját.)

7. Kerülöm, figyelmen kívül hagyom azokat az embereket, akik olyanokat mondanak vagy úgy viselkednek hogy azt érezzem „nem tudom, nem megy nekem. (Az ilyen emberek rongálják az önbecsülésedet, elveszik az energiádat – ha lehet, kerüld őket. Ha nem tudod, akkor a velük töltött idő után olvass pozitív könyveket, menj olyan helyre ahol feltöltődhetsz, keresd azok társaságát, akik jó hatással vannak rád, akik inspirálnak.)

8. Nagyon figyelek arra ahogyan kifejezem magam.  (Figyelj az elszólásaidra, a rossz szándék előbb-utóbb visszatalál.)

9. Soha nem mondok olyat hogy „nem fogom... nem tudom...ill hasonló magamra vonatkozó negatív kifejezéseket. (Akinek vannak álmai, aki akar, aki nemcsak elhatározza, hanem  végig csinálja, az előbbre jut maga, és a  körülötte élők boldogulására.)

10. Sokat beszélek olyasmiről amit szeretek  másokban, pl  a családtagjaimban. (Több ilyen dolgot szedj össze – mindenkinek vannak értékei.  Erre koncentrálj Fontos hogy ki is fejezed számukra, mit értékelsz bennük. Javulni fognak a kapcsolataid, jobb lesz a közérzeted.)

11. Segítek másoknak, viszonzás és méricskélés nélkül. (Lehet, hogy segítesz valakinek, de nem tőle, hanem mástól jön számodra a viszonzás. Tartsd ezt természetesnek – ne várj senkitől semmiért hálát. Tedd a dolgod.)

12. Mennyi ideig tart a rossz hangulatod? Ha hosszabb ideig,  akkor baj van. (Ne őrlődj a megváltoztathatatlanon, engedd el. Ha megtalálod éléted értelmét, többet bírsz mint gondolnád. Saját belső hangodat se feledd, figyelj rá!)

13. Áldásaimat naponta számolom! (Nagyszerű,  ha folyamatosan észreveszed a neked szóló ajándékokat. Legyen nyitva a szemed a szépre, a jóra. Adj hálát érte.)

Alapvető kérdés hogy életünkben inkább problémákat látunk, vagy  megoldásokat keresünk!  Keresd a megoldásokat. 

Szeretettel: Ilda

 (Vlagyimir Levi / Önismeret művészete c. könyve alapján)