Ötös az ember száma. Az elemek és a numerológia viszonya

Püthagorasz az ember megjelölésére alkalmazta. Grafológiában az ötös szám leginkább, az 'r' és a 'b' betűben érzékelhető.  

Miért az ember száma?

Az öt elem - föld, víz, tűz, levegő, éter, - minden folyamat lényegi alkotóelemei. Az elemek megértése alkotja a gyógyászat, az asztrológia, pszichológia alapját, a sámánizmus, tantra,  Dzogcsen hagyományainak lényegét. Az elemek érzelmekkel, temperamentummal, testtípusokkal, betegségekkel, gondolkodási stílusokkal, és jellemvonásokkal függnek össze. Az öt elemből ered az öt érzék a tapasztalás öt területe, az öt negatív érzelem és az öt bölcsesség, valamint a test öt kiterjedése. Az elemek képviselik az öt elsődleges életenergiát. Minden fizikai, érzéki, tudati és spirituális jelenség összetevői. 

Az elemek játéka hozza létre (születéskor) a testet, tudatot, a személyiséget. A halálban ezek mind felolvadnak, ahogy az elemek egymásba zuhannak. Az embernek az elemekhez való viszonya alakítja a létezés minőségét egész élet során.

Ez az öt elem folyamatosan egyre finomabb elágazásokra bomlik. 

A törzs öt fő toldaléka: két láb, két kar, fej. Mindegyik öt ágra oszlik: a karok és a lábak öt-öt ujjra és öt-öt lábujjra, a fej az öt érzékszervre. Ősi szabályok szerint az izomzat/hús a föld, vér a víz, elektromos és kémiai energiák, ill az anyagcsere hője a tűz, a lélegzetet a levegő, a testben lévő tér/tudatosság az éter elemhez sorolható. Ezen ötösség mindegyike tovább tagolható.

Az ötös összefüggésben van, a csak az emberre jellemző szabad akarattal,  azzal hogy mely értékek  mentén élünk, mit tartunk fontosnak. Képesek vagyunk-e önmagunk egységét elérni. Képessé válunk-e a teremtésre, tudunk-e, magtanulunk-e uralkodni az elemeken. Aki ez elemek ötösségét uralja, önmagát uralja, lehetőséget kap belépni, a transzcendens világba. 

Szeretettel : Ilda