A hármas mint az ember legősibb karma-száma

A hármasnak, mint a legfontosabb szakrális számok egyikének, a kézírásban nincs ’állandó helye’, sok betű modulálódhat hármassá. Minél több betű(ben) látjuk ezt a számot , annál nagyobb az esélye, hogy az író kreatív, sokoldalú ember.
Az ősi teremtéstörténetekben a hármas szám az’ életre valóság’ száma. Életre valóság alatt, az anyag megsokszorozódását, gyarapodását értem. A termékenységet, ami ahhoz kell, hogy bármi létrejöjjön a világban.
Lao-ce írja: A TAO ( út) szülte az egyet, az egy a kettőt, a kettő a hármat, a három valamennyi létezőt.
Hasonló felosztással él a Biblia is: Az Atya az egy, a mindenhol jelen lévő. A Szentlélek a kettő, ami női minőség lenne, sajnos a kereszténység kivette a női minőséget a teremtésből A fiú a három. A fiú, aki emberré vált, és mint ember, a test lélek szellem hármasságát birtokolja.
Érdekesség: a Tarot 3-as Császárnő lap jelentése is a tapasztalati világban való gyarapodásunkról szól.
Az ember hármassága összetett.
Létezik benne az isteni Egy szellemi minősége, ez a legfinomabb prána (levegő) energia. Létezik benne egy dinamikus mozgásban lévő mag, a lélek- tédzsasz, ami belső sugárzást jelent (a tűz energia). És létezik benne, az életben maradás igénye, az ódzsasz testi szint, (életnedvet jelent), folyékony tulajdonságú. Ezek az erők biztosítják a testesülésünket, a vitalitásunkat.
A prána (levegő) energia felel pl a légzésért, oxigénellátásért, a motorikus működésért, keringés biztosításáért. Hozzá tartozik pl az alkotókészség, lelkesedés, az alkalmazkodó készség.
A tedzsasz (tűz) energiája elsősorban az anyagcseréért felelős („az emésztés tüze”) ill nagy a szerepe a gondolatok megemésztésében, az ezzel összefüggő az érzelmi tapasztalatokban.
Az odzsasz (víz) energia, felel a hormonális egyensúlyért. Biztosítja a megfelelő mennyiségű életerőt, energiamennyiséget.
Ha ezek az ’elemi’ energiák összhangban működnek bennünk, fejlődésünk töretlen. Az emberi születés karmája biztosítja számunkra, hogy ne így legyen. Amennyiben ezek a finom energiák kibillennek egyensúlyi helyzetükből, olyan erőkké válnak, amik megkötnek, és bizonyos útra terelnek. Ezeket a kötőerőket az ajurvéda dósáknak nevezi, szintén a hármas számot birtokolják.
A három kötőerő a szattva/levegő., radzsasz /tűz, tamasz/föld ( föld a tűz-levegő-víz egysülésével jön létre). Az hogy a három kötőerő hogyan keveredik bennünk, dönti el, milyen típusú emberekké válunk, (vata , pitta, kapha).
A hármas szám energiái mentén éljük az életet. Hogy mennyire emberit hozunk ki belőle, a szabad akaratukon múlik.

Szeretettel: Ilda