TUDOMÁNYOS ÁLCA, A LEGÚJABB ÁTVERÉS. Avagy mikor is kezdj el kételkedni a tanító és a tanítás igazában.

Egyre több spirituális irányzat tűzi zászlajára a szeretetet, boldogságot mint megvalósítandó értékeket. Sokat ígérő szép szavak, amik legtöbbünknél egyfajta vágyódást alakítanak ki, jó lenne érezni hogy elfogadnak úgy, és olyannak amilyenek vagyunk. Jó lenne fájdalmas tartalmainkat feledni, önmagunkat megtisztítani, könnyebbé szerethetőbbé válni. Legtöbben ezzel a titkos reménnyel indulunk el, a meghirdetett alkalomra, ahol barátságos, kellemes arcú emberek mondják el miért is jó nekünk az, ha negatív érzelmeinket a sutba dobva idilli szeretetben élünk . Legtöbbször  gyors felejtésére,azonnali megbocsátásra, átmenet nélküli elengedésre késztetve bennünket! Elmondják hogy mindez egy egyszerű tudományos tényeken alapszik, hallunk pár okosnak tűnő ám legtöbb esetben érthetetlen mondatod, ami után szent meggyőződésünké válik, „Igen jó helyen vagyok,itt és most megtanítják hogy hozzam rendbe az életem,nem lesz több bánat, harag sértődöttség”.

GONDOLJ BELE

Lehetsz 35, 42, 54 vagy bármennyi éves, éltél ahogy mindannyian, örömök-bánat, siker-sikertelenség közepette. Valóban elhiszed hogy 3-6 nap, esetleg 5-9-12 hétvége elég ahhoz hogy érzelmeid kimagyarázásának árán megváltoztasd az életed?

ALAPVETÉS AZ ÉRZELMEKRŐL

Az alapvető érzelmi programjaink egyfelöl velünk születettek, (Zajonc munkacsoport 1993), másfelöl annak a kultúrának megfelelőek ahol élünk. Mindannyian ugyanazon alap-érzelmekkel születünk, ilyen például a fájdalom, félelem, harag, undor. Neveltetésünk során alapérzelmeink, magasabb rendű érzelmekkel egészülnek ki, ilyenek a morális, intellektuális esztétikai érzelmek, ezek az összetett tanult érzelmek segítenek családban nemezettségben, társadalomban élni. 
Az érzelmeknek életmentő szerep jutott az emberiség fejlődése során! Probléma helyzetben az érzelmek aktiválják a szervezetet, valamiféle tevékenység elvégzésére késztetnek (Lehet ez a legegyszerűbb védekezési, vagy támadási reakció egy probléma helyzetben). 

Az eddigiekből következik hogy a velünk született alapérzelmeink kiegészülnek, a szociokultúrális sajátosságokon alapuló magasabb rendű érzelmeinkkel, egyénenként eltérő érzelmi kifejezéseket, érzelmi intenzitást eredményezve. Másként fejezi ki szeretett egy katolikus , másként egy etióp ember. 
Bárki aki azt állítja hogy a törzsfejlődés/teremtés (kinek így kinek úgy)több tízezer éve során beléd, belém idegződött érzelmi elmét személyenként külön külön, órák , hétvégék alatt hatástalanítani tudja, az megkérdőjelezi az emberiség fejlődését, az idegrendszer, a pszihé működését, az embernek mint társas lénynek a közösségben betöltött szerepét. Amennyiben  ezt megteszi árt és nem használ vele.
Ennyire senki sem buta! A nagy ígéretek mögött közös a motiváció legtöbb esetben pénz, motívum lehet még a feltűnési szándék,vagy ’szeretlek hogy szeress’ alapú érzelmi elfojtásokból adódó altruista/áldozatkész attitűd. 

MIKOR KEZD EL A HALOTTAK, VAGY AZ INTERNETEN OLVASOTTAK VALÓS VOLTÁBAN KÉTELKEDNI 
  1. Soha ne higgy a „tudományosan megalapozott” szavakat tartalmazó mondatoknak akkor, ha a tudományos háttérre számodra láthatóan nem hivatkoznak. (A hivatkozás legtöbbször a tudós nevét, esetleg évszámot, ill. annak az egyetemnek a nevét tartalmazhatja, kinek a nevével fémjelzett a kutatás/kísérlet.) Ha ezt nem látod, akkor a mondat mögött nincs semmi. Leírták, mert tudják jó neked, ha ilyesmiket olvasol, mert könnyebben elhiszed. 
  2. Ha a meglátogatott internetes felület, nem tartalmaz  leinformálható adatokat. 
  3. A XXI század elején élünk, az írásbeliség 5-10 ezer éves (sokak szerint ennél is több). Kezdj el kételkedni , ha az ajánlott technika kialakulása létrejötte, az ismeretlenség homályába vész! Bárki könnyen beláthatja bárminemű technikáról, gyógyításról segítségnyújtásról is legyen szó, ha az valós  tudáson alapszik kell legyen szakirodalmi háttere.
  4. Ha azt hallod, hogy a technika  titkosított keresd a gyökereit. Mára már nincsenek távolságok, hazánkban itt vannak a világvallás képviselői elhozták hozzánk a Távol-kelet, a Közel-kelet, az Indián sámánisztikus kultúrák, Ausztrál benszülöttek tudását. Olvashatsz az egyiptomi etruszk, babiloni kultúrák spirituális irányzatairól, nem beszélve a mi ősi táltos/javas kultúránkról. Valóban hihető hogy ebben az információ és tudás alapú globális szinten is apró világban létezik olyan titkos tudás, amit pár ezer forintért megvehetsz? Vagy csak jól kigondolt lélektani sokkról van szó, amiben a szereplőkkel elhitetik hogy ők rendkívüliek, mert nagy titkok tudói. 
  5. Ha azt ígérik, hogy segítségükkel te szinte pillanatok csodával határos módon pozitív változásokat élsz át. Kezd el gyanakodni. Biztos hogy ez így van? Magam is spirituális ember lévén tudom, hogy a vonzás törvénye lehetséges, tudom, hogy vannak csodák (mert megtapasztaltam). Bennünk! Mindenki maga tapossa ki a saját ösvényét olyan nincs hogy más tapossa ki nekünk, ha ez így van az nem a saját, hanem valaki más útja. Mindannyian magukban hordozzuk a csodát! Legritkább esetben történik meg ez egyik pillanatról a másikra! Ahhoz hogy megteremtsük, kérhetünk segítséget, tanácsadót trénert. Csak nem mindegy hogy kit.
  6. Egy szakember soha sem ígér csodát. Tisztában van azzal, hogy mennyi idő alatt, hogyan, mely módszerekkel lehet segíteni. Nincsenek ködös mondatai. 
  7. Nem tapasztalsz hasonló jellegű lufikat: „A tudatalattiban tárolt és ott meghatározó dominanciával futó programjaink nem feltétlenül azonosak azzal, amit gondolunk!”
    A mondatot véletlenszerűen egy spirituális tanítást adó oldalról ragadtam ki, és konkrétan semmiről sem szól! A tudattalan az, ami nem tudatos vagyis számunkra nincs (Popper Péter) , persze hogy nem azonos a gondolatainkkal mivel azok tudatos műveleteink (eltekintve  az elmebetegségtől , némely mentális zavartól) olyan ez a mondat mint a bacon-szalonna , ami szalonna-szalonnát jelent. Ilyen és ehhez hasonló semmit mondó értetlen mondatok helyett, érthető számodra követhető megfogalmazás a hiteles. Jogod van ahhoz, hogy tudd mi, és hogyan történik, veled és benned!
  8. A segítő tevékenységűek internetes oldalain a kevesebb jelzi számodra a többet! Ha a pár naposra meghirdetett kurzus alatt hosszú felsorolást találsz arra nézve hogy az miben segít, lapozz tovább. 
Ha az olvasottak után mégsem tudsz választani, olvasásra ajánlom, a világvallások , filozófiák  bármelyikét, vagy az ősi archaikus kultúrák tudását. Minden napjainkban létező spirituális irányzat gyökerei vallásfilozófiai eredetűek. Meglepődve fogod felfedezni a  Buddhista, Keresztény, Zsidó, Muszlim, Krisna-Tudatú, Hindu, Indián, Egyiptomi , Kelta gyökereket. Nincs új a nap alatt, ha kételkedsz keresd az eredetet. Bár szép és impozáns tud lenni egy hatalmas tölgy koronája, de a fa gyökerek nélkül nem tudna létezni, azok tartják meg! Így van ezzel a spirituális világ is, annál igazabb minél ősibb.  Az igazság isteni eredetű, a hamisság  az emberi agy szüleménye.Keresd az eredetet, ne elégedj meg felszínes pénz és sikerhajhász irányzatokkal.