A MÁGUS válasza

Kezdetben vala....
Az emberiség több ezer évig élt harmóniában a természettel. Mai szemmel nézve, talán egyszerűbb gondolkodás jellemezhette, egy olyan világban ahol a túlélés záloga az volt, hogy mennyire ismerte az őt körülvevő elemeket, a földet, a vizet, a levegőt, és a tüzet, hogy képes volt-e  tájékozódni a természetben, képes volt-e állatot ejteni, talált-e vizet. 

Az ősképek/archetípusok „beégetése”  két úton történt
Az evolúciós ősi „hozott anyag ” felel azokért az ösztönkésztetésekért, amik pl az utód nemzést, utód gondozást, az életben maradást teszik lehetővé számunkra. Amikor a gyermek világra jönni készül, az anyában manifesztálódik a szülés – világra hozás -  archetípusa (kórháztól és orvostól függetlenül). Ez az „hozott anyag” fellelhető az állatvilágban is. Egy szerveződés, ami összeköt bennünket az állatokkal. „Egy vérből valók vagyunk te meg én.” mondja Akela a magányos farkas a Dzsungel könyve c regényben. Így igaz! 
A másik vonal az emberiséget múltjában a - kezdetben - megfigyelésen, alapuló mágikus azonosulás. Megfigyelte a fákat, füveket, holdat, napot, csillagokat, az állatok életét, zsákmányszerzési szokásaikat.  A gyakorlat aztán generációról generációra raktározódott, a törzs közös emlékezetévé válva. Nemzedékek százai hagyományozták egymásra tapasztalataikat. A bolygón élő összes nép kiváló harcosai sikeres vadászataik reprodukcióit képzelték el. Fantáziaképek voltak ezek, és kontinensfüggetlenek, ugyanazt tartalmazták: - Hogyan ejti el a nagy harcos az élelemül szolgáló vadat. Több ezer év alatt, bolygószinten –az érzékszervi érzékeléssel nem fogható kollektív mezőben - kialakult a harcos archetípusa. 
Hasonló evolúció jellemezte az anya, nagy anya, papnő, boszorkány, archetípusok létrejöttét is. Az a törzs élt túl, akinek erős, a férfiakkal vállvetve harcoló asszonyai voltak, akik sikeresen világra hozták a gyermekeket, és életben is tudták tartani azokat, akik ismerték a gyógyfüvek titkát, hol található élelem, víz, képesek voltak megvédeni a törzs hátra maradt tagjait, amikor férfi vadásztak. Akár férfi, akár női őslenyomatokról/ archetípusokról van szó, egy egy valamikori tevékenységtípusnak mai szóval szerepnek felelnek meg.
Közös minták ezek, amik a társadalmak kialakulásával fejlődésével kultúránként részleteikben elértnek, ám alapjaikban hasonló elemekre épülnek. Ennek legszebb bizonyítékai a népmesék, mítoszok. 
Az archetípusok sajátossága, hogy folyamatosan nincsenek jelen az egyén életében. A harcos arche csak küzdelem során kap szerepet, a nagy anyát, az  öreg bölcs asszonyt évezredek óta szerelmi kérdésekben kérdezték, a bölcs öregtől szellemi vezetést vártak. Bizonyos élethelyzet, bizonyos archetípust hívott életre. Minél több őslenyomat birtokosa volt az egyén, annál nagyobb valószínűséggel maradt életben, a mindenkori kornak megfelelő sikeres életet élve. 
Archetípusokra alapozott pl a napjainkban reneszánszát élő  Asztrológia, és  Tarot  jelképrendszere. 

A Mágus mint  ősi archetípus. Bölcs domináns férfi, a teremtés titkainak tudója. Uralja és irányítja az élet fenntartásához szükséges elemeket. Energiája kiáradó jellegű, ahol ott van mindenképp ő irányít, még azokban az esetekben is ha a Király arche is a színen tartózkodik. Az átlag ember számára kiismerhetetlen, átláthatatlan. A szellemi erő képviselője. A sikeres döntések tudója, olyan nagy hatalmú személy aki mindent képes kézben tartani, átlátni, irányítani.   
A Mágus arche üzenete a  XXI század emberének. „Az első lépés határozza meg a többit! ” mondja a Mágus. A dolgok megváltoztatására új irány megszabására van szükség, az eddigiek nem tarthatók fenn tovább. Erőt próbáló ez az élethelyzet, amiben a megoldás kulcsa a jó helyzetértékelés, a helyzetnek megfelelő, legpontosabb kiindulási pont meghatározása. A Mágus az egyes szám ura. Számodra ez azt jelenti, hogy a kérdéses élethelyzet megoldásának az alfája és ómegája egyedül te vagy. Ne számíts külső segítségre, minden másoktól származó alternatíva zsákutcába vezetne. Most leginkább fokozott, minden részletre kiterjedő figyelemre, végrehajtható tervek készítésére van szükség. 
Összpontosítsd szellemi energiáidat, vedd számításba az összes információt, és teremts. Szükséged van egy stratégiára, több tervre, ahol is a fókuszpont a probléma megoldása köré szerveződjön. Elképzeléseidet ne oszd meg senkivel, energiáidat ne aprózd el. Érzelmileg próbálj meg higgadt maradni, csakis a feladataidra összepontosíts. A jelen kihívásait személyes erőpróbának, a jövőbeni sikered zálogának értékelt. Gondolataid, tetteid fölötti hatalmad hozza el számodra a sikert. 

Az archetípusok duális szerkezetűek ( mint a teremtett világ) ..van pozitív és negatív  megjelenésük. Az hogy melyik válik hangsúlyossá az életünkben, elsősorban rajtunk múlik.

Köszönöm a figyelmedet!
Szeretettel: Ilda





-->