XXI. századi dilemma: Jónak, vagy alkalmasnak lenni

Kérlek nézd meg az írásom, és mond meg,  jó ember vagyok-e? 

A sorokat olvasva eszembe jutott: Hát lehet jónak lenni az alkalmasok és alkalmatlanok világában? Kit érdekel ez manapság? Szakmák szakosodtak arra hogy eldöntsék adott feladatra, alkalmasak vagyunk-e. A kiválasztásnak minden részletre kiterjedő módszertana van már. Érdekel az valakit ma hogy valaki  jó ember? Mit jelent az ha valaki jó?
Párkapcsolatok születnek hetek alatt, a nagy semmire alapozva.  Ki kutatja a másikban hogy jó vagy rossz? Vagy képesek együtt boldogulni, vagy Istenhozzádot mondanak. A munkáltatók esetében talán meg lehet fogalmazni. Jó ember az, aki nem kérdez, elvégzi a rá rótt feladatot, a munkaerő, akivel nincs gond. A jogrendszer nem ismer jó vagy rossz kategóriát.Van hogy az ártatlant ítélik el, és van hogy a bűnös szabadon éli az életét. 

A 'jó-ság' nem grafológiai fogalom! Az hogy jó vagyok  viszonyítás kérdése.  

Nem önmagunkban vagyunk jók  vagy rosszak  - már ha persze nem szociopata valaki -, hanem valamihez, valakihez viszonyítva.... A 'jó-emberség' a csoport túlélésének záloga. Mindig is voltakés lesznek emberek, akik életükkel, tetteikkel áldozatot hoztak egy ügyért, egy emberért vagy csoportért. A  jó, a lélekből jön....amikor a közösség érdekei miatt képes vagy alárendelni az érdekeidet, csak mert a jó-érzeted ezt diktálja, ha oda adod a szendvicsedet a koldusnak, felveszed az útszélén kidobott kóborló állatot, olyanokon segítesz akiknek nem áll módjukban azt viszonozni, mindenkivel azonos módon bánsz, tiszteled az arcot amit viselsz, szereted magad, hiszen másokat csak akkor tudsz igazán szeretni ha megfelelő önbecsüléssel rendelkezel. Adsz, és mindezt nem hivalkodva, elismerést nem várva teszed. Amikor a ' jó-ság' csak úgy megtörténik benned, magad sem tudod hogy miért......akkor jó ember vagy! 

"Sosem szabad elfelejtened,
Hogy a nagyság
Nem garancia a boldogságra,
A jóság ellenben mindig az."   
(Sri Chinmoy)
Bízom benne hogy így van!
Szeretettel: Ilda



-->