II. Szexcsakra. Érzelmek. Örömelv...elfojtások...

Az eredet, ez egy egységének átalakulása, dualitássá. 
Emberek vagyunk, szeressünk, kapcsoldójunk, élvezzük az élet örömteli pillanatait. A második csakra az érzelmek, a szexualitás, az alkotó erők, az anyagi kondíciók megteremtéséhez szükséges mozgásos energia központja. Itt a gyökércsakrás föld elemet felváltja a víz. A szilárd folyékonnyá válik, a mozdulatlanság folyamattá alakul.
Örömelv
Ez az energiaközpont segíti elő az örömök, a szépség, a testiség élvezetét. A víz mindent elmosó áramlása révén rugalmas hátteret biztosít ahhoz, hogy előbbre jussunk az életben. Optimális működése esetén környezetünkhöz jól alkalamazkodunk,  sikeres az emberekhez való viszonyunk, főként a másik nemmel való kapcsolataink. Dinamikusak vagyunk, életigenlők! A kiegyensúlyozott  kellő mennyiségű vízenergia  érzelemdús  szeretni tudó embert eredményez.
Elfojtások
A csakra zavarainak elsődleges okai kiskamaszkorban (8-14 kor)  keresendők.  Ha a gyermeknek nem volt része elegendő gyengédségben, testi közelségben, pubertás korban nehézzé válik számára szexuális késztetéseinek, azaz saját természetes igényeinek elfogadása. Kamaszkorban érzelmek, vágyak, testkép tekintetében újraalkotjuk magunkat. Referenciaszemélyeket választunk, szerepeket próbálunk fel vetünk le, mindeközben kialakul a csak ránk jellemző testi lelki alkatunk.
A csökkent működésében szerepet kap neveltetésünk is. A nemi szerepnek megfelelő viselkedést, a szeretet kifejezésének megnyilvánulási mintáit elsősorban otthonról hozzuk. Amennyiben a szülők elfojtják érzéki vágyaikat, érzelmeiket, ennek életszagú  kifejeződése  otthon nem látható, tapasztalható. Az ebben a környezetben felnőtt kamasz szeretetnyelve, szegényes diferenciálatlan lesz, szexuális energiáit, szüleihez hasonlóan - nagyobb eséllyel-  elfojtja. 
Akinek az energiái a második csakrában összpontosulnak, hajlamos szexuális tárgynak tekinteni, párját, szerelmeit, ezt a tárgyiasító szemléletmódot kiterjeszti a baráti, munkahelyi környezetére is.

Pont annyi amennyi....
Úgy a szeuxulitástól való elzárkózás, mint a szex túlzott hajszolása a második csakra elégtelen működésére vezethető vissza. Mindegyik a vízenergia elégtelen áramlásával modellezhető. Jusson eszedbe milyenné válik az a tó, aminek nincs utántáplálása - túl kevés az energiabevitel -, vagy milyenné válik esőzés  - túl sok energiabevitel -  hatására a kis patak.  Az első esetben a tó átláthatatlan, megdermedt, hínáros  poshadt vízzé változik, a második esetben a kis patak mindet elöntve, mindenen áthatolva lehengerli az útjába kerülő élőlényeket,  tárgyakat. 
A második csakra optimális működését a jóga hagyományvonala két módon ajánlja a megfelelő mederbe terelni.
  1. A szexet, az érzékiséget éljük meg olyan módon, hogy az önismeretünk részévé váljon, a fejlődésünket szolgálja.
  2. Az energia szublimálása, Az alsó szintről a felső szintekre irányítva, különféle kreatív tevékenységekhez szükséges megnövekedett energia szükségeleteinket biztosíthatjuk vele. (Vizsgaidőszak, felkészülés versenyekre, meditáció stb) Ez az út nem a szexuális energia elfojtását jelenti, itt az energia belső tudatos irányításáról van szó. 
Az hogy olyanná válunk, aki tiszteletben tartja, és élvezi a födi örömöket tudván azt hogy megérdemli a jólétet, az élet szeretegyümölcseit, vagy olyan mártírokká válunk aki megtagadják az élvezeteket maguktól, úgy büntetve magukat hogy elutasítanak minden szeretekapcsolaton alapuló társas együttlétet, magunk döntjük el. Derűlátásra ad okot, hogy negatív nézőpontunkon bármikor változtathatunk. 
Akár most is!




Köszönöm a figyelmedet!
Ilda
Szakirodalmi háttér: 
Ambika Wauters Csakrák ​könyve 
Rudolph Ballentine - Szvámi Ráma: Jóga és Pszichoterápia - A tudat evolúciója
Caroline Myss: A lélek anatómiája
Anodea Judith a Csakra bolcsessege.






-->