Ugrás a fő tartalomra

A SPIRITUÁLIS FEJLŐDÉS 'FILLÉRES' ÚTJA! MERT VAN AMI PÉNZZEL NEM MÉRHETŐ!

A JÓGA


Napjainkban a jóga reneszánszát éljük. Rengeteg jógaiskola, jógaoktató található, és már nem csak a nagyvárosokban. Szerencsére. Azoknak, akik érdeklődnek a jóga iránt, és nincs lehetőségük eljárni képzett oktatóhoz, a YouTube nyújt segítséget, jógaoktatók tucatjainak  lépésről lépésre kidolgozott oktatóvideói találhatók itt. Lehet szemezgetni. A jógázás napi szintű gyakorlása, pár interneten beszerezhető holmi, (jógamatrac - jógatégla - jógapárna, stb)  kitartás, és következetesség kérdése. 
Ez kell hozzá, semmi más!

A JÓGA NIDRA

A jóga egyik formája a tantrikus eredetű jóga nidra a tudatos, mély lazítás technikája, ami egy teljes fizikai, mentális és érzelmi relaxáció. A jóga nidra végzéséhez érdemes be-ruháznod 3 ezer forint erejéig, ennyibe kerül ugyanis a DVD aminek segítéségével a mély-relaxáció állapotába ke-rülsz, (vezetett relaxáció). A jóga nidra napi szintű gyakorlásával, nem csak lazítunk, hanem átstrukturáljuk egész személyiségünket. Segítségével képessé válunk arra, hogy meghaladjuk a negatív szokásainkat, érzelmi, gondolati mintáinkat. Egyfajta elmetréning, Köztudott hogy az elme rávehető bármilyen pozitív cél beteljesítésére, a jóga nidra elősegíti az intuitív folyamatok beindulását, a megfelelő program tudattalanból történő előhívását. Nem gyorstalpaló tanfolyam, egy lassú folyamat, ami eredményeit tekintve megbízható és tartós. 
Azok közé az emberek közé tartozom, akik előbb ismerkedtek meg a keleti filozófiákkal, és csak jóval később jutottak el annak felismerésig, hogy a szellemi, tudati folyamatok (meditáció gyakorlata - olvasmányok - tanulmányok) mellett, a spirituális fejlődéshez, elengedhetetlen a testi gyakorlat, az ászanák végzése. (A cikk végén megosztom az általam is gyakorolt YouTube-on található, kezdőknek kidolgozott oktató sorozat, illetve a jóga nidra elérhetőségének linkjét.)

NEM CSAK AZ EGYIK, NEM CSAK A MÁSIK,
 EGYÜTT A KETTŐ!

Persze csak azoknak, akinek a spirituális fejlődés a célja. Akik kirobbanó kondíciót szeretnének elég ha csakis az ászanák végzésére koncentrálnak. 
Az ászanák gyakorlása, a jóga nidra végzése, és a meditáció együttesen, fejleszti az érzékelést észlelést. Észrevétlenül lehelletfinoman nyitnak meg olyan csatornákat, amik segítségével egyre könnyebben elérhető, a Buddhizmusban tudatos jelenlétnek, Katolicizmusban révületnek, (vallásos áhítatnak) nevezett tudatállapot.  Ez az út nem a 'gyors megvilágosodás' útja. Azoknak akik a mások a számára is látványos sikereket szeretnének elérni, a pár nap alatt elvégezhető,  díszes oklevelet nyújtó tanfolyamokat javaslom. Ezzel lesz lehetőségük arra, hogy a mutatós okmányukkal eldicsekedjenek.

A MEDITÁCIÓ
Közkedvelt téma. Többféle technikája létezik, a megfelelő, egyénenként eltérő lehet. Introvertált ember lévén, nekem vélhetőleg más technika lesz megfelelő, mint egy extravertált embernek.
Egyszerű hétköznapi gyakorlóként javaslom, első lépésben keresd meg a számodra megfelelő technikát! Amennyiben van rá lehetőséged menj el olyan előadásokra, ahol ezt megtanítják neked. Ezek az előadások legtöbbször ingyenesek. Itt megtanulhatod az alapokat, a többi úgy is a te dolgod. Meditálni mindenkinek magának kell. Amennyiben nincs lehetőséged a személyes jelenlétre, a Buddhista irodalmat javaslom (A cikk végén megosztom az általam olvasott könyvcímeket és az írót.)
A meditáció  lényege hogy végezd. Az eredmény, kitartás, és következetesség kérdése.
Ez kell hozzá, semmi más!
Egyszerű is meg nem is! Egyszerű mert semmi sem kell hozzá leülsz egy bizonyos módon, és csak ülsz mozdulatlanul! Nehéz mert nem mindegy hogy hogyan! Eddig a lépésig akár azt is gondolhattad volna, hogy a meditációhoz az elmén kívül semmi sem kell (én legalább is ezt gondoltam). Gyakorlás közben rájössz hogy az sem. Viszont a legfontosabb dolgok egyike, a jól begyakorolt stabil testtartás. Az első ülés alkalmával nem tudtam lábra állni. Szó szerint! Ne hagyatkozz városi mende-mondákra , se a 'divatspiri' barátnőre,  vagy haverra aki mindent jobban tud. Aotentikus tanítót keress!  

A SPIRITUÁLIS  EMBER 


Hogy mi lehet egy spirituális élet célja? A Magasztos Úr szólott: 
Félelemnélküliség, léttisztítás, a lelki tudás művelése, adományozás, önszabályozás, áldozatok, a Vedák tanulmányo-zása, vezeklés, egyszerűség, erőszak nélküliség, igazmondás, mentesség a harag-tól, lemondás, békesség, idegenkedés a hiba-kereséstől, könyörületesség, mentesség a kapzsiságtól, kedvesség, szerénység, rendíthetetlen elszántság, életerő, megbocsátás, kitartás, tisztaság, valamint mentesség az irigységtől és a becsvágytól
 – óh, Bharata fia,  ezek a transzcendentális tulajdonságok az isteni természettel megáldott ember jellemzői.  (Bhagavad Gíta) 


BIZONYOSSÁG MAGA A GYAKORLAT 


JÓGA : 25 alkalmas gyakorlat sorozat! Alkalmanként  fél óra. Bár az oktató  a 25 gyakorlatot egy hónapra ajánlja, aki most ismerkedik a jógával, csak akkor menjen tovább, ha gyakorlatokat  a levegővételekkel összhangban tudja végezni, ezzel a maga az ászana egyfajta meditációvá válik. 

JÓGA NIDRA : 


A köny megrendelhető:  http://www.satyananda.hu/joga_shop_konyvII.html

A DVD megrendelhető :
http://www.satyananda.hu/joga_shop_cd.html


Dr  Daubner Béla Kalo Jenő beszélgetése a jóga nidráról, és hatásairól :
https://www.youtube.com/watch?v=v9YnXad9yPo


MEDITÁCIÓ :

Shunryu Suzuki:
A zen szellem az örök kezdők szelleme 
PDF formátumban :
http://terebess.hu/zen/mesterek/A-Zen-szellem-Shunryu-Suzuki.pdf
Ácsán Szucsittó:
Buddhista meditáció Minden más rajtad múlik !

"Amint egy nehézséget legyőztél, látni fogod, hogy az megismétlődik egy magasabb, kifinomultabb szinten. Ez ugyanaz a benned rejlő alapvető gyengeség, amivel kénytelen vagy kifinomultabb formában szembenézni."

Sri ChinmoyNépszerű bejegyzések ezen a blogon

LILITH TÖRTÉNETE avagy mi is történt Éva teremtése előtt!

Napjaink asszonyai lányai közül sokan úgy gondolják hogy a bibliai teremtés-történet, amikor is Isten Ádám oldalbordájából meg-teremtette Évát, a magyarázata annak hogy Éva egyenrangú Ádámmal.  "A történelmet a győztesek írják" tartja a mondás, és ez így is van. A Biblia is azon emberek által leírt történetek gyűjteménye, akiknek módjukban állt megörökíteni ismereteiket....de mi a helyzet azokkal a részekkel amik akarva, akaratlanul, de kimaradtak...... Az Éva előtt létezett 'ősasszonyról' Lilithről nem beszél a Biblia....pedig hát ő volt az, akit Isten Ádámnak társul szánt!

Ra Ma Da Sa Sa Say So Hung - Mantra

Gyógyító Mantra, a végtelenbe hatoló rezgés.
A Nap, a Hold, a Föld, a végtelen egyetemes Világmindenség, és Én egyek vagyunk.
Minden alkalommal, amikor tökélyre viszel egy mantrát,, művésszé válsz, aki képes magából előhívni az egység érzetének egyszerűségébe emelő állapotát.

Ra – Nap
Ma – Hold
Da – Föld
Sa – a Végtelenség
Sa – a Végtelen
Say – a Végtelenség egyetemessége
So Hung –  Én Te vagyok


Hazugságok egyszer, kétszer, és még.....Tévhitek vs tények!

Egy percig sem kérdés, mindannyian hazudunk. Ez kutatásokkal igazoltan, evolúciós okokra vezethető vissza. Minél intelligensebb egy faj, annál valószínűbb, hogy megtévesztő.  A gyökérok legtöbb esetben, a falkavezérség vágya. Mindent megteszünk azért, hogy domináns személlyé váljunk. Minél összetettebb a társadalom szerkezete, a benne élők, annál kifinomultabb eszközökkel élnek arra nézve, hogy megtévesszenek másokat.  Fokozottan igaz ez, azokra, az emberekre, akik önmagukban, nem rendelkeznek a falka-vezérséghez, szükséges kon-díciókkal. Gondolok itt az irányítói képességre, a felelősség felvállalására, bátorságra, tettrekészségre, a kockázatvállalás képességére, a másik ember valós tiszteletére és szeretetére.

Tévhitek 
Azt szokták mondani a hazudók mondandójuk során sokat  izegnek, mozognak. Nem igaz! Arról ismerszenek meg, hogy amikor hazudnak, megmerevedik a felső testük.  Aki hazudik, nem néz a szemünkbe. Nem igaz! Túl sok, amit a szemünkbe néznek, kompenzálva a mítoszt.  És hogy …