Ősi + Új =csakrák és kézírás! I. rész előzmények


Több év grafológiai gyakorlat, hét év iskolarendszerű pszihológiai képzés után, egyre jobban  foglalkoztatott a kérdés létezi-e olyan rendszer, ami az érzékszevi érzékelhetőség szintjén (számomra grafológiával) mérhető, egyben dinamikus, összetett modellje, az emberi psziché, szellem, tudat működésének. 
A megoldást keresve 'elindulam visszafelé az időben'. Valami mindig hibádzott, vagy a testi/fizikai rész volt kidolgozott, vagy a pszichés, volt hogy mindkettő, ám ez esetben a spirituális megközelítés hiányzott. Minden józannak tűnő érv ellenére, a spirituális megközelítés volt a fókuszpontomban. Hiszem és vallom, a jövő kataklizmáját a spirituális szinten élő, érző, gondolkodó ember 'éli túl'.  (...talán.)
Ha egészben akarsz látni, messzire kell visszatekints. Minél ősibb a rendszer, annál tisztább, egységesebb. Tanulmányaim (Bálint János) során megismertem az Ind (indiai) filozófiát aminek gyökerei Kre:1500-ig vezethetők vissza, ezen belül a Szánkhja filozófia alapjait, majd Szvámi Ráma tanításait. A távoli Indiában tehát él egy  3500 éve létező rendszer, ami  teljes egészében leképezi a mindenséget. Ez volt az a pillanat, amikortól tudtam, nincs is más dolgom, mint e több ezeréves tudomány  szellemi gyakorlatának a személyiségre vonatkoztatott részéből, (csakrák működése) átültetni a grafológia nyelvére.
ALAPELVEK
(A teljesség igénye nélkül.) 
PRÁNA
Mindent ami VAN a prána hat át, (jelentése szél, az élet lehelete) életerőt vagy életenergiát jelöl. Levegőből, fényből, táplálékból, vízből, éterből, stb kerül a szervezetünkbe. Ez az életerőt  az idegrendszer hasznosítja.  Amikor cselekszünk, gondolkodunk, mozgunk, beszélünk pránát használunk. A prána minden élő létformában megtalálható.  A könnyebb érthetőség kedvéért, nevezzük egyszerűen 'áramlásnak'. 
Tehát a minket alkotó sejtrendszerek, szervek, szervrendszerek, csontozat, érrendszer, idegrendszer, bőrfelszín stb a működésükre jellemző életenergriát vesznek fel, és áramoltatnak, amiből aztán egy szerves egész kerekedik.
NÁDI
Testünkben ez a prána áramlás nádikon (Jelentése: vezetéket,csatorna.) keresztül történik. Szervezetünk összesen 72000 (Egyes tanítások szerint 340 ezer) nádit tartalmaz. Az áramló prána bennünk és körülöttünk, egyfajta erőteret alkot. Ez a finomenergia vesz körül minden élőlényt.
CSAKRÁK
A prána/áramlás rendszer középpontjában a csakrarendszer áll (Jelentése: kerék.) A csakrák energiaközpontok, segítik a szervezet optimális működését. A prána örvénylő formában áramlik bennük, az örvények legkülső burka kapcsolódik a fizikai testhez. A csakráknak nincs anyagi szerkezetük, a gerinc mentén helyezkednek el. Az első a gerinc aljánál a farokcsont körül található, a második néhány centivel e fölött a keresztcsontnál. A harmadik köldök magasságban, a negyedik a szívhez közel, az ötödik a torok alján, a hatodik a szemöldök között, a hetedik a fejtető legmagasabb pontján, a 'koronán' helyezkedik el. A  tudatosság,  a tevékenykedés,  az energetikai feltöltöttség különböző szintjeit képviselik. 
Az alsóbb  csakrák energiája mágneses természetű, nőies jellegű. A Fogékonyság jellemző rájuk. Magukba szívják a föld és a környezet energiáit. Döntenek egészség, betegség kérdéskörben.
A  felsőbb csakrák elektromos természetűek. Férfias energiaminőség jellemző rájuk, elsődleges feladatuk hogy kiadják az energiát. Szeretet, kommunikáció, gondolatiság, szellemiség, belső önvizsgálat formájában. 
CSAKRAMŰKÖDÉS - SZEMÉLYISÉGJEGYEK
A felnőtt ember csakra működésének optimális volta, feltételezi  hogy az illető  biztonságban, érzelemgazdag miliőben növekedett, a gyermekkori, kamaszkori problémáit sikeres meghaladta, fiatal felnőttként realizálta az életvezetéséhez szükséges feltételeket, képes intim kapcsolat(ok) kialakítására fenntartására. Kapcsolattartásában, kapcsolatai ápolásában kiegyensúlyzott, empatikus. Megfelelő célokat tűz ki maga elé, amiket képes megvalósítani. Önálló gondolatisággal rendelkezik. Érett szellemiséget mondhat magáénak. 

Megfordítva a fenti gondolatsort, ha a magzati kor, a világrajövetel, kisgyermek/kamaszkor, fiatalfelnőtt/felnőttkor, mindegyike a szükséges pszihés, testi, szellemi fejlődésünknek megfelelően történik, a csakrák működése optimális.  Szinte nincs is ember a bolygón, aki ezt elmondhatja magáról. (Természetesen a harmónia, a jóga módszereivel elérhető.)
A csakrák aktiv/passzív voltával az egyén személyiségjegyei megváltoznak. Az aktívabb csakrák dominánsabb  személyiségjegyeket eredményeznek, míg az alacsonyabb  energiaszintre jellemző,  bizonyos pszihés összetevők hiánya. 

Nem is maradt más kérdés: 

Hogy jön  ehhez a grafológia?
A válasz a II. részben.

Köszönöm a figyelmedet:
Ujfaviné Vimláti Ildikó/ Ilda
Okl grafológus, tanácsadó




-->