Hát én immár hogy válasszak? A párkapcsolatok kialakulásáról.

A közös jövő 'hozzávalói'

1. A mondás szerint a hasonló hasonlót vonz. Igaz!

A legfontosabb dolgok egyike a hasonló értékrend, az hogy a családról, annak működtetéséről, a gyermeknevelésről,a szabadidő eltöltésének mikéntjéről, a szülőkkel való kapcsolattartásról, hasonló véleménnyel legyenek a felek. Ide lehet sorolni azt a tényt is, hogy a testi hasonlóság gyakorta megfigyelhető. Úgy tartja a mondás egy idő után a párok elkezdenek hasonlítani egymásra, ám ha megnézzük a házassági fotóikat, jól kivehető hogy a hasonlóság ezeknél a pároknál, már a kezdetek kezdetén is fennállt.

2. Az ellentétek vonnzák egymást.  Igaz!

Manapság igencsak elterjedt az a nézet, hogy az ezen az elven alapuló együttélés hosszútávon megalapozza a párkapcsolatot. Egy esetben igen, amennyiben az ellentétes személyiségvonás a temperamentumra terjed ki. Csakis a vérmérsékletre! Képzeld el a helyzetet amikor két bőbeszédű ember él együtt, vagy ha két magas indulatkészlettel rendelkező, vagy olyanok akikre azt mondják "Fát lehet vágni a hátukon. A hasonló temperamentumtól hamar 'kifuthat' a házasság, mint a tej a fazékból, elér vagy meg sem közelít egy hőfokot, és tovább nem működtethető, vagy ha igen, akkor csakis a felek sérülése árán.

3. Minden kapcsolatban lényeges az elkötelezettség!

Az elkötelezettség alatt, a magunkhoz és a másikhoz való lojalitást értem. Ha a párok egyike másika (esetleg mindkettő) könnyen elcsábul, az nem tesz jót az együttélésnek. Egy komoly kapcsolatban magától értetődő igény, hogy ne csináljunk hülyét a másikból
4. Rend a renddel, rendetlenség a rendetlenségel?
A mindennapok szintjén nem mindegy hogy a pár tagjai hogyan állnak a közös élettér rendjéhez. Felmérésekkel igazolt tény hogy a hasonlóság ezen a területen is előrevetíti a hosszantartó párkapcsolatot. Rendetlenség rend kérdéskörben, avagy a másikhoz való viszonyban, eltérés található a nemek között. Abban az esetben ha a páros férfi tagja rendetlenebb, a hölgyek jobban tolerálják ezt, amennyiben nincs más probléma az együttélés során, nem kerül kenyértörésre sor. Fordított helyzetben, amikor a páros férfi tagja rendszeretőbb, a szakítás (előbb vagy utóbb) szinte biztosra vehető. Ennek okai a nemi szerepeknek megfelelő viselkedési modell elsajátítására vezethetők vissza. A lányokat inkább nevelik a lakótér rendben tartására, szépítésére, amennyiben ezt egy férfi megteszi, és kiemelten kezeli, hosszantartóan képtelen elviselni párja rendetlen mivoltát.

5. A pénzhez való viszony!

A pár együttmaradása szempontjából, nagyon fontos az ahogy a bevételeiket beosztják. Abban az esetben ha az egyik fél összehordja, a másik szórja a javakat, konfrontatív helyzetek várhatóak. Amennyiben születik egyesség a pénz kezelését illetően, vagyis az osztja be, aki tud is vele bánni, az együtmaradás esélye valószínübb.

6. A hasonló szexuális attitűd.

Ez a 'hozzávaló' akár az első helyre s kerülhetett volna! Kiemelten fontos a hasonló szexuális étvágy, ami a vérmérséklettel szoros összefügésgében van. 

7. A szeretet megléte!

Nem elég csak szerelmesnek lenni! Azt mondják a kémia igazán ütősen, három évig tart két ember között. Természetesen ez általánosítás, mégis ha csak szerelemről szól, és a fenti felsorolásból jó pár hiányzik, a válás nagy bizonyossággal prognosztizálható. Amennyiben szerelem túlfűtött sokszor hullámzó légkörét, kiegészíti, majd felváltja a szeretet mély együttérző kiegyensúlyozott volta, akkor a pár mindegyike érzi a biztonságot a kapcsolatban. Azt hogy számíthat a másikra. Azt hogy a másik ember nem csak a párom, de ő a legjobb barátom is, mellette otthonra békére leltem.
És bár kivételek mindig vannak, öszességében elmondható, a kapcsolatok kezdeti szakaszában érdemes azon elgondolkodni hogy mit, mennyit, és hogyan mutatunk meg magunkból. Mit mennyit és hogyan változtatunk a szokásainkon. Amennyiben csak azért változtatunk viselkedésünkön hogy tetszünk  a másiknak, és ez nem a megszokott életvietelünk, érdemes elgondolkozni azon, képesek leszünk-e éveken keresztül ezt a mintát fenntartani. Tudunk-e azonosulni a számunkra új szereppel.  
Van ennél egy jóval egyszerűbb alternatíva. 
Légy olyan amilyen! 
Csak azért, ne mutass más összképet hogy a nagy Ő megkedveljen. Aki belédszerelmesedik, megszeret, abba az emberbe szeressen bele aki vagy!  Úgy ahogy vagy, és ha a fenti összetevőkkel megfűszerezed ezt a szerelmet, a kiegyensúlyozott boldog párkapcsolat alapjait leraktad, és mint tudjuk építkezni csakis stabil alapokra érdemes.


Köszönöm a figyelmedet:
 Ilda


Szakirodalmi háttér:

Joseph P. Forgas : A ​párkapcsolatok pszichológiája
Gary Chapman: A ​szerelem pszichológiája 
Bodroghy Péter: Szex a kézírásban
Ilda Vimláti: Ismeretlen part felé (grafológiai  szakdolgozat)