Tények, tévhitek a hazugságról!

Kutatásokkal igazoltan, evolúciós okokra vezethető vissza: a
 hazugság. Vannak akik kevesebbet, vannak akik életvitelszerűen, de mindenki hazudik valamennyit. "Minél intelligensebb egy faj, annál valószínűbb, hogy megtévesztő."  Az ok legtöbbször a falkavezérség vágya, mindent megteszünk azért, hogy domináns személlyé váljunk. Minél összetettebb  társadalmunk szerkezete, annál kifinomultabb eszközökkel tévesztjük meg egymást. Fokozottan igaz ez azokra, akik nem rendelkeznek a falkavezérséghez, szükséges kondíciókkal. Mint pl az irányítói képesség, a felelősségvállalás, bátorság, tettrekészség, a kockázatvállalás képességég, önállóság. 

Tévhitek 
  • Azt szokták mondani aki hazudik, sokat  izegnek, mozog. Nem igaz! Az viszont igaz hogy  megmerevedik a felső teste.  
  • Aki hazudik, nem néz a szemünkbe. Nem igaz! Az ellenkezője igaz. 
  • A mosoly a becsületesség, és őszinteség jele. Nem igaz. Az viszont igen, ha figyelünk hamar észrevesszük a hamis mosolyt. 
Tények 
  • A hazudók megváltoztatják pislogásaik arányát.
  • Lábfejüket a kijárat felé irányítják.  
  • Megváltoztatják a hangszínüket, gyakran sokkal alacsonyabbra. Freud szerint: "Egyetlen halandó sem tud titkot tartani. Ha a szája néma, az ujjai fecsegnek." Hol matat, kapkod, szöszöl, hiányzik a belső harmónia. 
Nagyon fontos hogy a fentieket ne külön külön értékeljük hazugságnak. Nem mindenki hazudik aki a szemünkbe néz, vagy akinek mélyebbé válik a hangszíne miközben beszél hozzánk. Ám ha a fentieket együttesen véljük  felfedezni, érdemes jobban odafigyelnünk. Mindezek ellenére hiszem,  hogy soknk életében  eljön az az idő, amikor hazugságainkon felülemelkedünk mondván:
Szeretem, és értékes embernek tartom magam!  Ezért értékes embernek tartom a másikat is. Nem mérgezem magunkat hazugságokkal. Igyekszem olyan tiszta helyzeteket teremteni, amiben mindegyikünk jó-érzetét nem sértve, a másikat nem hibáztatva oldjuk meg közös konfliktusainkat.
Szeretem, és értékes embernek tartom magam! Tudom, és elfogadom, hogy önmagát illetően mindenki más is hasonlóan érez. Értékelem magunkat annyira, hogy megtévesztéssel nem élek.

Szeretettel köszönöm a figyelmedet:
 Ilda

(Idézet: Pamela Meyer)