Sem a jóga, sem a meditáció nem kor, és testfelépítés függő!

JÓGA
Sokáig csak csodáltam a jógásokat. Sudár karcsú emberek, finom és légies mozdulat sorokat végezve, számomra lehetetlennek tűnő testhelyzeteket vesznek fel, és mindezt valami érzékeny elegancia lengi körül. Levontam magam számára a konzekvenciát: "Ehhez vékony csontozatúnak kell lenni, hosszúkás nyúlánk izmokkal, nekem ez nem menne "És ehhez tartottam is magam jódarabig.
Ennek ellenére egyszer mégiscsak azon kaptam magam, hogy egy jógás csoportban, izzadok, körülöttem pedig alig akad karcsú nyúlánk ember. A jógával kapcsolatos minden addigi elképzelésem szerte foszlott. Képes vagyok rá, jólesik testemnek lelkemnek egyaránt. Ezt követően, az életem részévé vált. Ne gondolj nagy dolgokra, csak rendszeresen végzett  egyszerű gyakorlatokra. Rajtad kívül, szinte semmi sem kell hozzá. És hogy kedvet csináljak megosztok itt két rövidke kis videót. 
 1. Hogyan tudod rászoktatni magad egy kis mozgásra, avagy, mire is elég három napüdvözlet....

2. Napüdvözlet..

MEDITÁCÓ
A koncentráció, relaxáció, imagináció, meditáció mindig is nagyon érdekelt. Anno a Rózsakeresztes Rend koncentrációs imaginációs technikáival kezdtem, ezt követte az agykontroll. Popper Péter instrukciói szerint végezett gyakorlatok is nagy segítségemre voltak. Mindegyik út jó volt, elvezetett valameddig. 
A távolkeleti filozófiák iránti érdeklődésem során ismerkedtem meg a Zen meditációval. A Zen meditáció, és egy 'szerencsésen' végződő agyvérzés együttesen pedig  elhozta az életemben azt a felismerést, hogy a meditáció és a végzéséhez elsajátítandó ismeretek, gyakorlatok, életmentő hatásúak. Egy nagyon koncentráltan végzett légzőgykorlatnak köszönhetem, hogy agyvérzés közben teljes tudattal tudtam magamra, a helyzetemre figyelni, és  ennek megfelelően cselekedni, és intézkedni.
A JELEN
Amikor megláttam a Purnam Jógaoktató Akadémia,http://www.purnam.hu/ Meditáció Oktató képzését  nem volt kérdés, tanulnom kell. A meditáció  az a dolog, amit széles tömegeknek hozhat jobb életkörülményeket. 
A MOST..
A napi meditációs gyakorlat  végzése közben különösen a kezdeti időszakban számomra nagyon nehéz volt, az egyébként egyszerűnek látszó meditációs ülés elsajátítása. És amikor már azt hittem hogy megfelelően ülök, tanáromtól ismét jött egy figyelmeztetés, tanács, magyarázat, hogy az akkori ülés miért nem jó......

Minden egyes figyelmeztetést követően, jól érzékelhetően 'javult' a meditációs praxis. Lépésről lépesre, kialakult az alsó test: lábszárak csípő, a felsőtest: gerinc, nyak fej, kezek optimális tartása. A test teljes ellazításának mikéntje, az a belső figyelmem, aminek segítségével képessé válunk ebben az egyébként fokuszált helyzetben, a testfelület feszültségeinek érzékelésére, és az érintett terület ismételt ellazítására. Parányi dolog ez, ami enélkül nincs meditáció.
Amikor leülsz, lazítasz és úgy érzed hogy már teljesen elcsendesedett a tested, magadban mondod a mantrádat, és mindeközben azt érzékeled, hogy a karjaidban, vagy az állkapcsodban még mindig fennáll némi feszültség..... ismét lazítás és ismét.....és ismét, mindaddig, amíg az ülés valahogy beidegződik. Mint mikor autót tanulsz vezetni: az elején sután, majd egy idő után reflex szerűen mennek a dolgok. Ezzel együtt lassan, kicsinyke léptekkel megindulsz, egy másfajta tisztább, egyszerűbb élet felé...
Miért? 
Talán az általunk érzékelt életen (világon)  túl, vagy belül, is van valami, ami teljesebb, egészebb mint amit ismerünk, Az érzés hogy ez van, valahonnan mélyről jön sokunknak....bizonyítása csakis egy úton történhet...ha megtapasztaljuk.....Szeretettel feléd

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

LILITH TÖRTÉNETE avagy mi is történt Éva teremtése előtt!

Rendhagyó újévi jókívánság! TEREMTS!

Ra Ma Da Sa Sa Say So Hung - Mantra