Amit a Manci jobban tud nálam. Érzékelés, észlelés, jelenlét...tudatosság..meditáció

A házban több szoba van, az pedig hogy éppen melyikben vagyok a mindenkori tevékenységem függvénye. Honnan tudja Manci cica, hogy melyik ablakba kell felugrania? Mert ugye ő mindig abba a szoba ablakba ugrik fel, amelyikben éppen kicsit tovább tartózkodom, ezzel jelezvén hogy eljött az ideje hogy beengedjem, és megsimogassam őt. És én be is engedem...
Mit tudnak a körülöttünk élő  állatok amit mi nem?  
Valamikor, az egység részeként tudatunk befogta a körülöttünk lévő teret. Ez a térérzékelés fajunk megmentőjeként funkcionált. Az életben maradás záloga volt. Időben jelezve a veszélyt. Mára már csak a töredéke maradt. Látás hallás, tapintás, szaglás, ízlelés....figyelem....hol az egyiket használjuk hol a másikat, vagy ritkán  párat együtt. Megosztott a figyelműnk.
Megfelelő gyakorlással, az érzékszervi érzékelés egységesíthető, belsővé, lényegívé tehető. A belső figyelem, és a külső ingerekre való figyelés gyakorlata visszahozza a komplex érzékelést. Érdemes elkezdeni gyakorolni. 
Az ősidőkben lehetővé tette a vadállatok, természeti jelenségek időbeli észlelését. A mában segít visszatalálni az önvalóhoz. Nyugalmat, belső békét hozva el zaklatott mindennapjainkba. Sokaknak éppen ezért a mában is életmentő lehet. Ez az összetett érzékelés, a jelenlét alapja Aki birtokolja e tulajdonságot, nem a múltban ténfereg, és nem is a jövőn ábrándozik. Bizonyos gyakorlati idő eltelte  után, valami visszahúzza őt abba a tér idő kontinuumba  ahol és amiben éppen tartózkodik. Elősegítve a figyelmet, az egész egységben való érzékelést, a jelenlétet.
A gyakorlat elkezdéséhez  illetve viteléhez,  kettő lehetőséget ajánlok.
1. Zen meditáció 
A zen meditáció alapját a megfelelő ülés adja.  Ülésről bővebben itt olvashatsz: http://www.kvanumzen.hu/hu/konyv/%C3%BCl%C3%A9s 
A zen  mesterek többféle meditációt ajánlanak : leborulás, mantrázás, hangok érzékelése, kérdés feltevése.  Mindegyik meditációs technikával kiváló eredményeket lehet elérni.  Manci cica tudatos jelenlétével összefüggésben  első lépésként, a ' Hangok érzékelését' ajánlom. A gyakorlat a tudatos jelenlét gyakorlata. Semmi mást nem kell tenned, csak figyelni...
Érzékeld a körülötted lévő teret, figyeld a hangokat, mindezt úgy hogy egy hangon se időzz el, tudatosítsd majd engedd el. Halld meg a másik hangot, és így tovább... kezdetben elég  a 20 perc. Csoda az, ami feltárul előtted, meghallod a madarak énekét, a dongó zümmögését,azt ahogy a szél belekapaszkodik a levelekbe, ahogy földet érve koppannak az esőcseppek, az autók hangját az emberek beszélgetését. Mindezt egyszerre, és külön...tudatosan ugyanazon pillanatban kívül és belül állóként.
Egy kicsinek tűnő, mégis nagy lépés ahhoz, hogy visszatérj az egészbe. Nyugalmat, kiegyensúlyozottságot ad. Az egészben látás képességét hozza el. Nem akadsz fenn, az élet jelentéktelen részletein. Lecsendesednek a gondolatok. Aztán elillannak. képessé válunk az összetett  mégis egységes érzékelésre. A Manci is valahogy így csinálhatja. 



2. Jóga nidra
A  jóga-nidra a  tudatos, mély lazítás technikája.  Gyakorlása során elengedjük a testi , lelki , szellemi feszültséget, mindezeken túl, személyiségünk  észrevétlenül megváltozik.   Létrejön egy belső monitor, ami  nem csak azonnal tükrözi a külső ingereket, hanem egységesíti az érzékelést, segít megmaradni a pillanatban, ezáltal nagyban elősegíti a frusztrációs tolerancia küszöb növekedését. Mivel a jelenlét pillanatnyi, az érzés, érzékelés is pillanatnyi. Idilli nyugtató, kiegyensúlyozó állapotot eredményez. A fentieken túl számos hozadéka van még természetesen, mivel a jóga nidra a tudatos és tudattalan  közti mezsgye között tartja a elmét, a gyakorlás során pl szamszkárákat (Jelentése: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szamszk%C3%A1ra_(egy%C3%A9rtelm%C5%B1s%C3%ADt%C5%91_lap) ) égetünk el, vagy  segíti kívánságaink elképzelésünk beteljesedését azzal, hogy aktivizálja a tudattalanban lévő lenyomatainkat.



A hatalmas városok, rohanó  világ, az élet különböző területeinek viteléhez elvárt szerepeink (munkavállaló, anya, apa, vásárló, utas a metrón stb ) ellenére, még mindig a természet részei vagyunk! Ezt ne feledjük ! Az egyéni, a családunk,  és a társadalom egészének érdekében, kezdjünk el visszatérni ahhoz az ősvalóhoz, ami mindannyiunknak az energiát, a tudást, az életet szolgáltatja....
Ez az emberiség túlélésének  egyik záloga!

Szeretettel feléd









-->