Ugrás a fő tartalomra

EGY GYERMEK A HALÁLRÓL KÉRDEZ


"Bizony, mondom néktek: aki nem úgy fogadja az Isten országát, mint egy kisgyermek,  semmiképpen sem megy be abba.„  


Dolgos élet jutott osztályrészül az ember számára, így hát az éppen aktuális terhek viselése közben nem igazán gondolunk a gyermeki lelkület megőrzésére. Élethelyzetek, problémák feladatok. Minden napnak meg van a maga baja, és a maga öröme.Életünk második felétől, egyre többen közvetlen környezetünkben találkozunk a halállal.  Szeretteink távoznak... minden egyes veszteség az üresség érzését vonja maga után, a részünkből távozott valami ! Ki így, ki úgy keres menedéket, lelki vigaszt. A feldolgozás során kérdések tucatjai fogalmazódnak meg bennünk. Mi a halál? Mi van a halál után? Csak ennyi lenne? 
Az alábbi  szívmelengető Buddhista  történetben  szintén az elmúlásról szól. Szung Szán zen mester egyszerű érthető módon ad választ, a direkt egyértelmű, tiszta gyermeki kérdésekre.  A történet olvasása közben paradox módon  egy szemvillanás alatt értelmet nyer Jézus mondata: "Bizony, mondom néktek: aki nem úgy fogadja az Isten országát, mint egy kisgyermek, semmiképpen sem megy be abba.„

EGY GYERMEK A HALÁLRÓL KÉRDEZ

Egy este Kaci, a Cambridge Zen Központ fekete macskája, hosszú betegség után elpusztult. Szung Szán zen mester egyik tanítványának hétéves kislányát fel-zaklatta a haláleset. A temetés és az Amitábha Buddha Ének után, a kislány négyszemközti beszélgetésre ment a zen mesterrel.
   -  Van kérdésed? - kérdezte a zen mester
   -  Igen. Mi történt Kacival? Hová ment? kérdezte Gita.
   -  Honnan jöttél? - kérdezett vissza a zen mester.
   -  Az anyukám hasából.
   -  Honnan jött az anyukád?
 Gita hallgatott.
 A világon minden ugyanabból a dologból származik - mondta a zen mester.  - Ez egy kekszgyárhoz hasonlít, ahol különféle kekszeket sütnek - oroszlánokat, tigriseket, elefántokat, házakat, embereket. Mindnek más formája és neve van, de mind ugyanabból a tésztából készül, és mindnek ugyan olyan az íze. Tehát, mindaz, amit látsz - macskák, emberek, fák, a Nap, ez a padló - valójában ugyanaz.
  -  Mik ezek? - kérdezte Gita.
Az emberek különféle neveket adnak nekik. De önmagukban nincs nevük. Amikor gondolkodsz, minden dolognak más-más neve és formája van. Amikor azonban nem gondolkodsz, minden dolog ugyan az. Nincsenek szavak rájuk. Az emberek hozzák létre a szavakat. Egy macska nem mondja magáról, hogy ő macska. Az emberek nevezik macskának. A Nap nem mondja magáról, hogy ő Nap. Az emberek hívják Napnak. Tehát, ha valaki megkérdezi tőled, hogy mi ez, akkor hogyan válaszolnál?
   -  Nem használnék szavakat.
   -  Nagyon jó! Nem használnál szavakat. Ha
      valaki megkérdezi tőled, hogy mi Buddha, 
                                                                  akkor mi lenne a helyes válasz?
Gita hallgatott.
    -   Most te kérdezz engem - mondta a zen mester.
    -   Mi a buddha?
A zen mester a padlóra csapott tenyerével.
Gita felkacagott.
   -  Most én kérdezlek téged: Mi a                      Buddha?
Gita a padlóra csapott tenyerével.
   -  Mi Isten?
Gita a padlóra csapott tenyerével.
   -  Mi a mamád?
Gita a padlóra csapott tenyerével.
   -  Mi vagy te?
Gita a padlóra csapott tenyerével.
  -  Nagyon jó! Ebből származik a világ minden jelensége. Te, Buddha, 
      Isten, édesanyád és a világ egy és ugyanaz.
Gita elmosolyodott.
  -  Van még kérdésed? - kérdezte Szonsza.
  -  Még mindíg nem mondtad meg, hová ment Kaci.
 A zen mester előrehajolt, mélyen a kislány szemébe nézett, majd így szólt:
   -  Már érted.
   -  Ó! - kiáltott fel a kislány, erősen a padlóra csapott tenyerével, 
      majd   felkacagott.
   -  Nagyon jó! Így kellene megválaszolnod minden kérdést. Ez az igazság.
      Gita meghajolt és elindult kifelé a szobából. Ahogy kinyitotta az ajtót, 
     visszanézve így szólt a zen mesterhez:
   -  De amikor iskolában vagyok, nem így fogok válaszolni. Rendes 
       válaszokat fogok adni.
 A zen mester felnevetett.


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

LILITH TÖRTÉNETE avagy mi is történt Éva teremtése előtt!

Napjaink asszonyai lányai közül sokan úgy gondolják hogy a bibliai teremtés-történet, amikor is Isten Ádám oldalbordájából meg-teremtette Évát, a magyarázata annak hogy Éva egyenrangú Ádámmal.  "A történelmet a győztesek írják" tartja a mondás, és ez így is van. A Biblia is azon emberek által leírt történetek gyűjteménye, akiknek módjukban állt megörökíteni ismereteiket....de mi a helyzet azokkal a részekkel amik akarva, akaratlanul, de kimaradtak...... Az Éva előtt létezett 'ősasszonyról' Lilithről nem beszél a Biblia....pedig hát ő volt az, akit Isten Ádámnak társul szánt!

Ra Ma Da Sa Sa Say So Hung - Mantra

Gyógyító Mantra, a végtelenbe hatoló rezgés.
A Nap, a Hold, a Föld, a végtelen egyetemes Világmindenség, és Én egyek vagyunk.
Minden alkalommal, amikor tökélyre viszel egy mantrát,, művésszé válsz, aki képes magából előhívni az egység érzetének egyszerűségébe emelő állapotát.

Ra – Nap
Ma – Hold
Da – Föld
Sa – a Végtelenség
Sa – a Végtelen
Say – a Végtelenség egyetemessége
So Hung –  Én Te vagyok


Hazugságok egyszer, kétszer, és még.....Tévhitek vs tények!

Egy percig sem kérdés, mindannyian hazudunk. Ez kutatásokkal igazoltan, evolúciós okokra vezethető vissza. Minél intelligensebb egy faj, annál valószínűbb, hogy megtévesztő.  A gyökérok legtöbb esetben, a falkavezérség vágya. Mindent megteszünk azért, hogy domináns személlyé váljunk. Minél összetettebb a társadalom szerkezete, a benne élők, annál kifinomultabb eszközökkel élnek arra nézve, hogy megtévesszenek másokat.  Fokozottan igaz ez, azokra, az emberekre, akik önmagukban, nem rendelkeznek a falka-vezérséghez, szükséges kon-díciókkal. Gondolok itt az irányítói képességre, a felelősség felvállalására, bátorságra, tettrekészségre, a kockázatvállalás képességére, a másik ember valós tiszteletére és szeretetére.

Tévhitek 
Azt szokták mondani a hazudók mondandójuk során sokat  izegnek, mozognak. Nem igaz! Arról ismerszenek meg, hogy amikor hazudnak, megmerevedik a felső testük.  Aki hazudik, nem néz a szemünkbe. Nem igaz! Túl sok, amit a szemünkbe néznek, kompenzálva a mítoszt.  És hogy …