A TAROT ÉS AZ ÖNISMERET!

A  KÖZKEDVELT A TAROT KÁRTYA

Mai formájában 78 lapból áll, 22 Nagy Arkánumból és 56 Kis Arkánumból (arkánum jelentése: titok).  A tudós elmék közül titokban sokakat foglalkoztatott, a kártyák jelentéstartalma. Közülük  Carl Gustav Jung vállalta fel az érdeklődését, ő a kollektív tudattalan teóriájának kidolgozása során ismer-kedett  meg mélyebben a Tarott szimbolizmusával.

AKKOR MŰKÖDIK JÓL, HA MINDENKIÉT FÉL ŐSZINTE
A kérdező és a  kártyavető között egy mély őszinte bizalmi viszony kell kialakuljon. Amennyiben ez nincs meg, célszerű ha mindenki harag és sértődöttség nélkül elengedi a másikat. A sikeres kérdezz/felelek játék avagy a közös rezonancia csak így tud kialakulni.

ELSŐ ALKALOMMAL CÉLSZERŰNEK TARTOM A JOHARI ABLAK  ALKALMAZÁSÁT
A Johari-ablak egy önismereti eszköz, Joseph Luft és Harry Ingham 1955-ben tették közzé. Használatára több szempontból is szerencsés egyfelől azért hogy az oráculum megismerje, a könnyebb ráhangolódás miatt a kérdezőt,  másfelől a kérdező megismerje azokat a rejtett ismeretlen tulajdonságait, amik segítik/hátráltatják az életben! A kérdező szempontjából kiemelt jelentőségű hogy az arénáról-nyílt területről való ismerete bővüljön. A magasabb önismereti szint az első lépés a változások irányába. Természetesen a Johari ablak nem csak a jelen lévő személy feltérképezésére használható.

JOHARI ABLAK  : A személyiség négy területét öleli fel.
 1. A Nyílt, vagy Arénának is nevezett területhez tartoznak azok a képességek, tulajdonságok, melyeket mindenki ismer a kérdező is, a környezete is .
 2. A Vak-Én tartományában azok a tulajdonságok talál-hatók, melyeket a kérdező nem érzékel  nem lát, nem tud róluk. Ezek mások számára ismertek.
 3. A rejtett kategóriába tartoznak  azok a képességek, melyeket a kérdező ismer, de elrejti a többiek elől. ( Nagyságát befolyásolja pl a gyermekkor, a kulturális környezet. )
 4. Az ismeretlen, vagy sötét kategória a tabuk területe. Ide azok a személyiségvonások tartoznak, melyek mind az egyén, mint a környezete számára megközelíthetetlen.
A GYAKORLAT
Telis tele vagyok gonddal, problémával, semmi sem sikerül. Éppen hogy csak kikecmergek az egyikből, ott a másik. (A kérdező felsőfokú végzettségű,  jelenleg munkanélküli, több interjút követően sem tud elhelyezkedni.)
 1. A NYÍLT TERÜLET : Mindenki számára ismert.  A kérdező magát és környezete őt , egy introvertált befelé forduló, csendes embernek tartja. Olyannak, aki inkább saját belső magányába húzódik vissza, mintsem hogy az élet színpadán nyilvánosan méresse meg magát. Egyszerűség alázat jellemzi. Személyisége legtöbbször észrevétlen marad.
 2. A VAK-ÉN: Környezet látja, a kérdező nem. Olyan embernek látják, akinek nincs titkolni valója, mindig önmagát adja. Tiszta lelkű, nemes szándékú. Szellemi beállítottságú. 
 3. AZ ISMERETLEN: Úgy a kérdező, mint a környezete számára ismeretlen ( tudattalanban). A kérdező jelenlegi életszakaszában, - régebb óta - az áldozat szerepét tölti be. Ki van szolgáltatva környezetének. Valamikori gyermekkori sérülések következményeként, a körülötte élők (család) egy kiszolgálhatott, függő szerepbe kényszerítette, ami napjainkra oly annyira beépült a személyiségébe, hogy egyéni kibontakozásra személyes korlátai miatt nincs is igénye.
 4. A REJTETT KATEGÓRIA: Tulajdonságok melyeket a kérdező ismer, de elrejti. Belül lelke mélyén tudja, hogy okos és ügyes,  azt is, hogy az  élet kihívásai nem jelentenének gondot, ha elindulna. Képes a külső belső harmónia megteremtésére, de a családja szeretete miatt nem mer lépni.
ÖSSZEGEZVE 
A kérdező elhelyezte magát egy olyan szerepben, ami b fixálta őt egy ,a családja által eltartott helyzetben. Próbálkozik, de mégsem tud saját lábra állni annak ellenére, hogy ehhez a végzettsége, és egyéb lehetősége is meg van. Ahhoz hogy túljusson a jelenlegi helyzeten érdemes lesz az eddigiektől eltérő nézőpontot kialakítania a legszűkebb családjával szemben. Az ISMERETLEN terület elemzése közben elmondta, hogy gyermekkorában leforrázta az édesanyja, ezért túlóvták a szülei. Amit ő természetesnek vélt (hiszen ebben nőtt fel). A család pszihésen (a legjobb szándék mellett, tudattalanul) fenntartotta valamikori félelmetes helyzetet azzal, hogy nem engedte szabadon érvényesülni, sosem tehetett kedvére, annak ellenére hogy belül tudta többre képes. Ez eddig nem ebből a nézőpontból nézte a dolgokat. Nézőpontját a szülők elképzelése alakította ki. 

JAVASLAT 
Családi körben amennyiben ez lehetséges, érdemes lenne megbeszélni a valamikori baleset jelenleg ható következményeit. Azt hogy szeretne önálló életvitelt kialakítani, azt hogy képes rá! Kérje meg szüleit hogy a továbbiakban segítsék, és ne korlátozzák ebben.

TANÁCS HELYETT ,  AJÁNLÁSOK AZ ÉLETHEZ
 1. Tévedhetsz! Ettől nem leszel kevesebb! Ne ess kétségbe! Mindenki téved, még a legnagyobbnak is! A lényeg nem a tévedésben, hanem a talpra állásban és a folytatásban van! Feladatod: változtasd meg a célt!
 2. Ha a dolgaid nem elképzelésed szerint alakulnak, mérgelődés helyett minden esetben az átgondoláshoz, a tervek módosításához adj kevéske időt magadnak! Ne hagyd hogy az ’ÉLET’ a ’FŐNÖK’ a ’SZOMSZÉD’ avagy ’BÁRKI’ döntsön a helyzetekről helyetted! 
 3. Ha többszöri próbálkozásra nem sikerül, nem biztos hogy a céllal van probléma! Változtasd meg a gondolatokat a fejedben! Újíts, próbáld meg másképp!
 4. Bármin is munkálkodj, azt sose az elismerésért, a háláért tedd! A legnagyobb ajándék a belső elégtétel, ami kivételes energetikai háttérrel bír. A belső elégtétel a ’ képes vagyok rá’ tudása, megsokszorozza energiakészleted!
 5. Ha valaki sikeres vagy valamit jól csinál a környezetedben, ne feledd őt megdicsérni!
 6. Amiben jó vagy azért igenis állj ki, ne szégyelld ha dicsérnek, ez a munkád pozitív lelki jutalma! 
 7. Ne azért tégy a másik ember kedvére, hogy ő viszonozza azt neked. Ne várj elismerést, egyszerűen az örömszerzés legyen az ok, örömet szerezni, ’csak úgy’. Az örömszerzés lelki táplálék, kis ’boldogságpirula’.
 8. Ne akarj megfelelni! Ha ezt  teszed, biztos kudarcra ítéled magad! Járd a saját utad! Ez erősít, önbizalmat ad.  
 9. Minden napodnak legyen meg a ’maga dolga’ azaz minden napra tervezz be valamit! Mielőtt lefekszel készíts számadást. Az adott  nap jutalma számodra a tevékenykedés, az apró sikerek és örömök ’jóleső érzése’.


Szeretettel feléd

Lótuszlélek

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

LILITH TÖRTÉNETE avagy mi is történt Éva teremtése előtt!

Rendhagyó újévi jókívánság! TEREMTS!

Ra Ma Da Sa Sa Say So Hung - Mantra