MAGAMBAN LÁTLAK, MAGADBAN LÁTSZ

Nincsenek kerülőutak. Ahhoz, hogy a dolgok javuljanak, saját magunknak is javulnunk kell. Ha nem teszünk erőfeszítéseket, akkor a jelenünk a tegnapunkhoz fog hasonlítani mondja  Andrew Matthews. Igaz a legtöbb fájdalmat egymásnak okozzuk. Torzsalkodások viták, holott nem kellene mást tennünk, mint megállni, időt kérni mint kézilabda meccseken, és átgondolni az alábbi négy pontot.

A KAPCSOLATI NÉGYES
  1. Ha nem kapsz mást csak kritikát, és megvető szavakat! Mielőtt fájdalmad magányába zárkóznál, nyitott lélekkel tedd fel magadnak a kérdést. Miért akar megváltoztatni? Mi a probléma velem? Akinek mindig savanyú a szőlő, és nagy hangerővel kritizál, annak nem veled van baja. Önmagával van gondja! Az összes kárörvendő kicsinyes mondata annak az embernek szól, aki a testében él. Ha megbántottság nélkül el tudod engedni, tedd! A probléma nem a tiéd, ne vedd fel. Szembenéznie a saját hiányosságaival neki magának kell. Annak súlyát, hogy a másik önismereti hiányossággal küzd, ne cipeld. Egyszerűen hagyd ott terhet az út szélén, vegye fel az, akinek valóban dolga van vele.
  2. Ha bánt a bírálat, küzdesz ellene, nem tudod elengedni, akkor érdemes elgondolkodnod.  Mi az, ami ennyire megérintett? Mit nem dolgoztam fel? Mi a feladatom ezzel? Ezekben a helyzetben az egymásra kivetített, mindenkiben egyéni módon, mégis közös feladatul kapott, ugyanazon gyökerekből táplálkozó lelki problémával találkozol. Ha kilépsz a helyzetből, azzal nem oldódik meg. Elodázod, és visszajön majd egy másik szituációban. Ilyenkor magaddal van feladatod. Érdemes megfigyelned, hogy ki az az Én, aki nem engedi benned jobbra fordulni a dolgokat. Ez Éned valamit nem csinál jól, lehet hogy túl sok van belőle. Az egód nem engedi a lelkedet. Fogságban tartja, játszmákra szorítja. Keresd meg a testedben élő lelket, hívd őt segítségül. 
  3. Ha a másikkal kapcsolatban ilyen gondolatokat fogalmazol me„Nekem jobban menne.” „Én jobban tudtam volna.” akkor biztos lehetsz benne, hogy ami ellen harcolsz, az benned van. Kaptál erre az életre munkát, magaddal, magadon. Mindannyian kaptunk. Feladat nélkül senki sem érkezik. Hidd el jobb ezt a munkát időben elkezdeni, mint egyszer majd azon siránkozni, hogy „ mi lett volna ha”.
  4. Amikor öntudatlanul csak úgy kedvelsz, szeretsz egy embert, akkor nem történik más, mint felismerted a saját szeretni való tulajdonságaidat a másikban. Ami önmagad lelkében szeretni való, az a másikban is kedves. Amikor a másik felé szeretettel fordulunk, önmagunkat tiszteljük meg. Egyikünk sem tudja, hogy mennyi ideig koptatja a valódi bőr ruháját, azzal hogy széppé tesszük mások életét, a sajátunk szépül meg. Magamban látlak, magadban látsz ugyanazt látjuk egymásban mindannyian.