"A TAPINTAT A SZERETET BIMBÓS ÁGA" avagy utazás EQ földjére!

Az érzelmi intelligencia fogalmát naponta használjuk.Tudjuk hogy a magas EQ-val rendelkező emberek sikeresebbek, könnyebben helyezkednek el, magánéleti tekintetben kiegyensúlyozotabbak. Jobbak a párválasztási esélyeik. Miért? Az EQ névből következikhogy az  érzelmek mindenkori állapotáról, helyzetéről, megnyilvánulási módjairól van szó. A külvilág számára érzékelhető érzelmeink elsősorban társas helyzeteinkből adódnak, -a "személyközi intelligencia" megnevezés ezért találóbb is lenne -  aki közösségben oldottabban tud viselkedni, érzelmeit jobban tudja közvetíteni, mindenki számára kellemesebb, elfogadhatóbb.

OLYAN MINT EGY MÁTRIX

Az EQ egy négy dimenziós mátrix , amin egymást támogató, és egymást kioltó érzelmi faktorok találhatók, ezek  személyiségünk háromnegyed részét teszik ki. 
Ezen a mátrixon helyezkedik el megbújva szerényen  a 'tapintat emberi minősége'.  Ha lassan kiejted a szót, megérzed a dallamát. Amilyen szép szó a tapintat, annyira fontos  - lenne - a ma embere számára hogy a mindennapi életben alkalmazza. Mit jelent? Egyfajta emberi érzékenységet, a másik megértését, finomságot, lelki tisztaságot, jóindulatot. Hát igaz, ezek a tulajdonságok  nem valami népszerűek manapság. 

NEM 'KOMMERSZ' ÉRZELEM


Mindenki a szeretetről beszél, közben többen élnek egyedül mint valaha. Mindenki megértésről elfogadásról beszél, közben sokan észre sem veszik hogy napi szinten bántnak meg embereket, csakis jót akarva. 
Önző lélekkel hogy lehetsz tapintatos? A tapintat feltételezi hogy észre veszed hogy a másik embert mi bántja, mivel alázod meg, vagy veszed őt semmibe.  A tapintat valódi elfogadásban, a másik ember csendjének megértésében, emberi értékeinek elfogadásában nyilvánul meg. Nem üres mondatokban! Idézetekben!  Ha a mondataid mögött nincs tett, akkor azok üres frázisok, semmi más mint figyelemfelkeltés, magamtogatás. 

JÓ HÍR A TAPINTAT TANULHATÓ!


A tapintat az együttélés diplomáciája, írja Vass Albert.  Egyszerű módon tanulhtó, nem kell mást tenni csak figyelni....... a másik emberre,  arra akit lehet hogy a barátnődnek, feleségednek, gyermekednek, munkatársadnak nevezel.

Hogyan?  Pár példa. Ne nyiss ablakot ha többen vagytok lehet hogy a másik fázik. Ha valakin valami feltűnést keltően nem szép, ne dicsérd azt szépnek, mert megsérted  megalázod vele. 

Ne nevezd  másikat 'drágámnak',  'édesnek' vagy 'kedvesnek', tiszteld meg őt azzal hogy a nevén szólítod! Ne hozz lealacsonyító helyzetbe embereket! Olyan ez mint  amikor az ősidők osztályos nővérei le "egyes-kézték", "hármas-kázták" a betegeket. Személytelen, embertelen. 

Ha látod hogy a másiknak magánéleti problémája van, ne légy tolakodó,személyeskedő. Fogadd el ha nem akar a dolgairól beszélni. Mindenkit megillet az intimitás joga. 

Ha munkatársad beteg,  viselkedj vele őszintén. Ha nem érdekel  mi van vele - mert nem kötelező hogy érdekeljen-,  ne mutass irányába látszat érdeklődést. A beteg ember jobban monitorozza környezetét észre veszi a hamis mosolyokat, jókívánságokat, betegsége mellé ott a megalázottság érzése.  

Tanuld meg, hogy a tapintatos ember  elfogadó és őszinte, akkor is amikor beszél és akkor is amikor hallgat.

A tapintat egy olyan emberi minőség, ami folyton figyelmeztet bennünket, hogy mi sok, mi kevés, mit szabad és mit nem, hogy mi fáj a másiknak. Megbúvik a viselkedésünkben, szavainkban....hallgatásunkban 

Cím idézete: Gazdag ErzsiMegjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

LILITH TÖRTÉNETE avagy mi is történt Éva teremtése előtt!

Rendhagyó újévi jókívánság! TEREMTS!

Ra Ma Da Sa Sa Say So Hung - Mantra